fredag, mai 27, 2005

Billig shampoo

Travle dager i glamourbibliotekarens verden, og dessverre har det gått utover denne bloggen. Jeg regner med dere har glamourifisert deres egne lille verdener i mellomtiden, kjære lesere.

Dagens tema er shampoo. Jeg tror ikke på tv-reklamer, og jeg tror nesten ikke en gang på frisører som anbefaler ting. Jeg tør aldri helt stole på at de virkelig vil mitt beste - tross alt skal de jo selge produktene sine. Anyway, de siste ti åra har jeg stort sett brukt milde hårprodukter fra de dyrere merkene som blir solgt hos frisører - Paul Mitchell, Redken, MOP osv. Og i New York i fjor sommer hamstret jeg virkelig, så de tingene jeg kjøpte har vart helt til nå for to uker siden. Da gikk jeg tom. Blakk som jeg var, måtte jeg gå på Ica og kjøpe noe der istedet for hos frisøren. Det skulle jeg aldri ha gjort... håret mitt kjennes utrolig ekkelt, det er livløst og har en kunstig konsistens - som om hvert hårstrå har et lag med silikon rundt seg; noe som slett ikke er usannsynlig ifølge shampoo-rapporter jeg har lest. Skrekkhistoriene forteller at håret ramler ut mye kjappere når man bruker denslags.

Så mitt råd i dag: Kjøp ordentlige greier til håret ditt; enten dyre merker fra frisørsalonger eller naturprodukter fra helsekostbutikker, men stol aldri på tv-reklamen! En superbillig shampoo som inneholder 70%vann og 30% sterk såpe er ikke noe å satse på om du vil stelle pent med manken.

Det kan jo være interessant å lese hva forskerne fant ut om gift-innholdet i forskjellige shampooer også: Miljø-test

fredag, mai 13, 2005

Trist nyhet: Monika Zetterlund er død


Sveriges store glamour-diva døde i går, 67 år gammel. Vi vil alltid huske henne for hennes vakre stemme på f.eks. "Waltz for Debby"-platen med Bill Evans, eller som Berit i den svenske skjærgårds-filmperlen Att angöra en brygga.

torsdag, mai 12, 2005

Glamourspørsmål fra leser: Accessoirer

Kjære Glamourhjelpen,
Til vanlig (og til fest) er jeg ganske sparsom når det gjelder smykker; jeg synes veldig fort at det blir litt mye. Nå har jeg kjøpt en fint ganske stort/bredt armbånd. Spørsmålet mitt er da: Kan man bruke smykke i tillegg? Og hva med øredobber? Jeg vil jo tro at det kræsjer mere med både stort smykke og store øredobber, enn stort armbånd og enkelt smykke og øredobber :)
Hilsen Rådvill


Kjære frk. Rådvild,
Du har helt rett i at stort halssmykke og store øredobber kræsjer (i de fleste tilfeller), men at armbånd blir noe annet. Smykke og øredobber er for nærme hverandre i geografisk avstand og vil alltid konkurrere om oppmerksomheten av den grunn - mens armbåndet er såpass langt unna at der står man litt friere. Gå for et enkelt smykke når du bruker armbånd, så kan du heller ha litt større øredobber om du vil - det blir nok det mest symmetrisk riktige og balanserte, tror jeg.

tirsdag, mai 10, 2005

Glamourspørsmål fra leser: Strømpebukser

Kjære Glamourhjelpen,
Jeg innrømmer det gjerne; jeg lider av strømpebukseskrekk. Og da tenker jeg spesielt på sånne hudfargede, tynne som klør. De er da ikke særlig glamorøse heller? I ni av ti tilfeller velger jeg sorte litt tykkere strømpebukser, men nå kan jeg ikke det.
Jeg skal være fadder i barnedåp og har gått til anskaffelse av et hvitt og sommerlig linskjørt. Sorte strømper passer jo slett ikke, og ikke kan jeg vel satse på å gå uten strømpebukse heller. Været er jo ikke alltid til å stole på.
Tips og råd tas imot med stor takk.

Hilsen Rådvill


Kjære frøken Rådvild,
Strømpebukser er, som du sier, ikke særlig glamorøst i seg selv. Dessverre er det et must store deler av året her i det kalde nord. Akkurat som deg velger jeg sorte strømpebukser så ofte jeg kan, men når man har på lyse klær og det tross alt er vår, ser ikke dette helt bra ut. Jeg tror rett og slett du må bite i det sure eplet og kjøpe deg noen lyse strømpebukser - men vær obs på at noen av dem er veldig lyse og noen er veldig mørke og unaturlige. Ettersom det er for tidlig på året til å ha en ekte brunfarge på bena, er det bedre å gå med for lyse enn for mørke. Det optimale er jo å finne en så nær din egen hudfarge som mulig, sånn at det ikke ser ut som strømper. .
Selv foretrekker jeg de helt streite, uten skimmer eller andre detaljer, og de kan man like gjerne kjøpe på Rimi. De går i stykker etter en gangs bruk uansett.. Men kjøp for all del to par, så har du en ekstra i tilfelle den skulle ryke midt under festen.

Obs: Har du sko med åpen tå, bør du absolutt gå for strømper *uten* synlig/forsterket tupp.. Ifølge mine kilder er disse å få tak i på Cubus eller i parfymerier.


Hilsen Glamourhjelpen.

mandag, mai 09, 2005

Praktisk info: Abonnere på nyheter

Vil du abonnere på siste nytt fra denne bloggen, send en email til Glamourbibliotekaren.

Glamourspørsmål fra leser: Hvordan møte våren med delikate føtter?

Hei Glamourbibliotekar! Lurer på om du vet om et bra sted hvor jeg kan pleie mine slitne og vintertrette bibliotekar-føtter? Et sted hvor de også kan vokse legger, sånn at mine bein kan komme våren og sommeren i møte uten å skamme seg for mye. bosted Sagene

Kjære Sagene-kollega,
Jeg har et kort og godt svar på ditt spørsmål: Sagene Hud- og Fotklinikk i Arendalsgata, rett ved bokhandelen. Selv har jeg vært der på hudpleie m/massasje, og det er absolutt å anbefale. Min glamorøse søster sverger til dem når det gjelder voksing av legger - og jeg vil tro de er bra på fotpleie også. Jeg tror sannelig jeg skal bestille time selv snart!

Lykke til!

Hilsen Glamourbibliotekaren.

fredag, mai 06, 2005

Våren: Hvordan kle seg etter været?

(Et lite avbrekk midt i katalogiseringen av trippel-cd'n "Salmer og sanger vi gjerne hører" for å gi dere gode råd om klesvalg, ladies)

Om morgenen er det overskyet og 5 grader. Om ettermiddagen når man skal gå hjem fra jobb, er det 15 grader og sol fra skyfri himmel. Høres det kjent ut? Hvordan kan man unngå å fryse på vei til jobb og svette på vei hjem? Svaret heter på godt norsk LAYERS. Altså lag-på-lag.

Krav:
*Veske som har litt ekstra plass
*Ytterjakke som ikke er pølseskinn-trang

Innerst har man en topp med korte ermer, eller en slags camisole (på norsk: singlet). Utenpå tar man en tynn topp med lange ermer. Deretter en passe tynn cardigan.

Tanken er at man kan ha på alle tre under ytterjakken når man går til jobb, hvis det er en kald morgen. Når man kommer til jobben, kan man raskt skrelle av et av lagene - hvilket man velger kommer helt an på innetemperaturen - også kan man bytte litt utover dagen, alt ettersom: Kortermet topp/camisole under langermet topp - kortermet topp/camisole under cardigan - kortermet topp alene (camisole alene er kanskje ikke helt tekkelig på jobb) - langermet topp alene - langermet topp under cardigan. Og det som er overflødig, legger man bare i vesken når man skal rusle hjemover i solen.

Denne lag-på-lag-komposisjonen er svært nyttig også når man er ute og reiser, og temperaturen inne på flyet er en helt annen enn stedet man reiser fra og til.

Men husk for all del å velge matchende topper.

Praktisk info: Om posting og kommentarer.

Jeg publiserer spørsmål og svar i samme "post", deretter er det fritt fram for andre å skrive kommentarer - og jeg svarer på dem i blant. Dermed kan det også skjule seg nyttig glamour-info i kommentarene! (Obs!! Husk å skrive navnet ditt når du legger inn kommentarer.)

Forøvrig oppfordrer jeg alle til å tipse meg om tema dere vil lese mer om.

mvh
Glamourbibliotekaren

Glamourspørsmål fra leser: Travle og trøtte morgener

Kjære Glamourbibliotekar!

Det har gått opp for meg at jeg trenger hjelp.

Jeg er trøtt, og trøtte mennesker vil sove, spesielt om morgenen. Dette går ut over glamour-tiden. Jeg hverken orker, eller rekker, å sminke meg så pent jeg kan, og bør, for mangelen på skjønnhetssøvn setter nok sine spor.

Kjære Glamourbibliotekar, hva skal jeg gjøre? Jeg vil jo ikke gå gjennom livet som en usminket biliotekar-gærning?

På forhånd takk,
hilsen Bibliotekrise.



Glamourbibliotekaren svarer:

Kjære deg,

Søvn er svært viktig for både kropp og sjel. Skal man være en skarp og dyktig bibliotekar, som attpåtil er vakker og glamorøs, må man rett og slett bare prioritere søvn. Som du sier, mangel på søvn setter sine spor i form av gusten hud og mørke ringer under øynene. Og hvis du husker en viss undersøkelse som var med på pensumlisten år etter år - "Salvesen, Gunhild. Finner biblioteket svaret? : utprøving av referansetjenestens kvalitet i norske folkebibliotek / Gunhild Salvesen og Synnøve Ulvik. - Tønsberg : Prosjektet "Biblioteket finner svaret", 1994. - 55, [14] s. - ISBN 82-993186-0-2 ", så gir bibliotekaren ofte gale svar. Dette kan komme av for lite søvn (det kan også komme av for dårlig blodomløp pga stramme strømper e.l., men det kan jeg ta opp ved en senere anledning).

For å kjenne seg glamorøs og sikker er det viktig å ha litt tid om morgenen. Stress gagner ingen. Still vekkerklokka så den ringer f.eks. tjue minutter tidligere enn den gjør nå - det er nok. Unn deg selv tid til å våkne ordentlig, dusje, spise god frokost og legge makeup. Det er en god start på dagen og man vil føle større velvære enn om man sover de tjue minuttene ekstra.

En naturlig konsekvens av dette, blir da at du må legge deg tidligere. Dette er ikke så lett som det høres ut til. Det er koselig å sitte oppe lenge og drikke te og lese om kvelden, og det er vanskelig å avslutte hva man enn gjør for å gå og legge seg. Men her må man altså velge. Enten å være lenge oppe om kvelden, og ha en kjip og stressende morgen, eller å legge seg tidligere og våkne frisk og opplagt og ha god tid. Så enkelt er det.

Lykke til! Say ta-ta to those dark under-eye circles!

Hilsen Glamourbibliotekaren.

torsdag, mai 05, 2005

Min elskede signaturduft: Coco Chanel

De færreste har det privilegium å være god venn med en parfymedesigner. Olivier Creed laget Spring Flower til Audrey Hepburn, mens hennes nære venn Hubert de Givenchy designet L'interdit spesielt for henne. Vi andre må lete etter den perfekte duften selv.

Å ha en signaturduft betyr ikke nødvendigvis at det er den eneste duften man eier og bruker. Selv har jeg nok parfyme til å fylle et badekar, men det er denne ene som ligger mitt hjerte aller aller nærmest, som jeg har brukt i 13 år, som jeg har hatt et kjærlighetsforhold til lenger enn jeg har kjent kjæresten min. Det var love at first sniff, og siden har jeg brukt den jevnt og trutt - ikke hver dag, men til hver eneste special occasion som konserter, opera, selskaper; kort sagt anledninger der man gjerne er litt ekstra glamorøs. Eller når jeg er nedfor og vil føle meg "hjemme". Det er noe trygt ved den i alt det vidunderlige. Den har vært med meg i snart halvparten av mitt liv. En signaturduft er ikke noe man bytter hvert år.

Har du en signaturduft, vil venner og kjente assosiere denne med deg for alltid. Selv tenker jeg på min mormor hver eneste gang jeg kjenner duften av Chanel No.5 - denne har hun brukt i årevis. (Sist jeg traff henne, fortalte hun meg at flasken jeg bestilte for henne på internett for to år siden begynner å bli tom, og at hun vil trenge en ny om ikke altfor lenge. Hun er 97.)

Samme hvor godt man liker andres signaturduft, er det en uskreven regel at man ikke bruker disse selv. Signaturduften er sterkt knyttet til eierens identitet, opplevelser, minner. Det skal man respektere. (og dette vet alle mine venner..)


Jeg elsker gode parfymer, og deler dem gladelig med andre. Opium, Rive Gauche, Fendi, Cristalle, Shalimar...


...men Coco Chanel'en min får du ALDRI.


onsdag, mai 04, 2005

Velkommen til Glamourbibliotekaren!






Glamourbibliotekaren feirer femårsjubileum i år, og det markeres herved med en re-lansering!

(Vel har Glamourhjelpen Online ligget brakk i nesten like mange år.. but those days are gone, my friend! We're back!)

Trenger du hjelp med glamour-vedlikehold? Er du usikker på hvilke trender du bør satse på denne sesongen? Har du glemt Dewey-nummeret til Chanel No.5? Nøl ikke - ta kontakt med glamourbibliotekaren! Spørsmål vil bli besvart og publisert fortløpende i denne bloggen.

Å livnære seg som glamourbibliotekar er pr i dag komplisert, da man umulig kan omregne glamourhjelp i kroner og øre. Et bra alternativ er å være musikkbibliotekar - noe denne bloggen også vil preges av.






Populære innlegg