tirsdag, august 08, 2006

Glamourbibliotekarens Drømmedessert


Denne kaken har jeg laget et par ganger i det siste. Den heter opprinnelig Pavlova og er en New Zealandsk spesialitet, men jeg har døpt den om til "Glamourbibliotekarens Drømmedessert". Den består av en marengsbunn med hjemmelaget jordbæris over, pyntet med friske jordbær. Her kommer oppskriften:

Marengsbunn:
4 eggehviter
1 ts sitronsaft
200 g sukker
1.5 ts vaniljesukker
1.5 ts maisenna

Jordbæris:
5 dl jordbær
4 eggeplommer
5 ss sukker
3 dl kremfløte

Pynt:
Friske jordbær

Sett stekeovnen på 110 grader. Dekk et ovnsbrett med bakepapir. Stivpisk eggehvitene sammen med sitron. Visp inn halvparten av sukkeret til lett marengs. Bland resten av sukkeret med vaniljesukker og vend dette inn i marengsen. Hell marengsen midt på ovnsbrettet. Bruk baksiden av en skje og fordel massen fra midten og ut, til en skålformet bunn med høy kant (diameter ca 26 cm). Stek den midt i ovnen i knapt 90 minutter. Avkjøl den på papiret, over en rist. Oppbevar marengsen tørt og godt tildekket fram til servering.

Jordbæris: Visp eggeplommer og sukker ganske lenge, til ekstra stiv eggedosis. Mos jordbærene. Visp fløten til krem. Vent inn jordbær og eggedosis. Hell blandingen i en bolle som settes i dypfryser. Bruk slikkepott og vend kremen sammen med 15-20 minutters mellomrom, til kremen er nesten helt stiv. Det tar rundt tre timer.

Montering av kaken: Ta iskremen ut av dypfryseren ca 20 minutter før servering. Gjør klar friske jordbær. Legg marengsbunnen på fat. Bruk stor skje og fordel iskremen på marengsbunnen. Pynt med friske jordbær. Voila!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mer informasjon om Pavlova, som jeg smakte i et kakeselskap en gang og falt fullstendig for:

"Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova"

Mer om danserinnen:
http://womenshistory.about.com/library/bio/blbio_anna_pavlova.htm

Bilde som kan forklare linken danserinne-kake:
http://www.aktivioslo.no/bilder/Anna_Pavlova.gif

Glamourbibliotekaren sa...

Haha, jeg utelot Anna Pavlova-opplysningen nettopp fordi jeg ikke helt kunne forstå hva en syltynn ballettdanserinne hadde med en kaloribombe som denne å gjøre. Men du har jo et poeng! Tutuene hennes ser jo ut som en marengskake!

Anonym sa...

I en av mine mer ambisiøse planer for 30-årsdagen inngikk pavlova-kake.

Glamourbibliotekaren sa...

Oi, uten fryser - og på en knallvarm sommerdag? Du er virkelig ambisiøs, min kjære siri!

Populære innlegg