torsdag, mai 22, 2008

Yum Yum Yum


Jeg og Glamourgemalen gikk nylig på rabarbraslang i hans søsters hage. Hans stadig vekslende ansiktsuttrykk mens han knasket i seg den første stilken tydet på at litt sukker ikke hadde vært så dumt. Nå er de kuttet opp i biter og lagt i fryseren.

Spørsmålet er: Har mine huslige lesere noen tips til hva man kan bruke rabarbra til? Suppe er allerede foreslått. Pai likeså. Andre forslag mottas med stor takk og lønn i himmelen.

37 kommentarer:

fru winther sa...

Stor takk og lønn i himmelen frister, så dermed skal du få min (eller Nigellas) oppskrift på rabarbrakrem.Here goes:

Rens og grovhakk 1 kg rabarbra, sleng i en ildfast form. Hell over 300 gr (jada,virker ganske mye,men rabarbra er jo en smule syrlig...)sukker som du har kjørt i blender/noe lignende med en en vaniljestang. Bland det hele og dekk til med aluminiumsfolie- Smekk det i ovnen ved 190 grader og la stå 45-60 minutter, til den er helt myk.Sil av saften, hell saften i en liten kasserolle og kok den inn på kraftig varme til den er redusert med omtrent halvparten.Avkjøl, men ikke sett i kjøleskap,for da kan den krystallisere. Rabarbraen moses med gaffel og avkjøles helt. HÅNDpisk så kremen til ønsket konsistens, vend rabarbraen forsiktig inn og smak til med sausen.

Jeg er vanligvis ikke så glad i krem,men denne syns jeg er kjempegod. Det funker også som krutt å smuldre en grov og litt søtlig kjeks og drysse over.

Anonym sa...

Lag syltetøy med like deler jordbær og rabarbra - himmelsk!

Smilla sa...

Hjemmelaget jordbærsyltetøy med rabarbra i er også veldig godt!
Jordbær- og rabarbrapai er min favoritt :O)

*knask*

Tipset fra skriversken skal absolutt forsøkes!

Anonym sa...

Rabarbragrøt, som en kompott nærmest, og rabarbra syltetøy.
Jeg vet Denne frukten? blir blandet med andre frukter eller bær for å mildne den syrlige smakem.
Desverre har jeg ingen oppskrift å tilføye.
Lykke til!

Anonym sa...

Tja...vi bruker å lage rabarbragrøt m/melk sommerstid til dessert. Kjempegodt. Kan også brukes til pavlovakaken eller rabarbra-/jordbærkompott til riskrem. Godt det også!
Husker fra min barndomstid...da bruket vi sukker i en kopp som vi dyttet rabarbraen ned i og spiste det slik:))

Anonym sa...

Lag tykkest mulig syltetøy/kompott, serveres lunkent på brie... slafs..

Ogsåklart, grøt m/melk og sukker etter stekt makrell!

Anonym sa...

min mor lager et fantastisk rabarbrasyltetøy med et hint av kanel. jeg tipper det er fra mina thiis eller schønberg erken. jeg ble forresten fridd til pgs det syltetøyet en gang , av et matvrak med veltrimmede smaksløker...

Anonym sa...

Som variant av paien har man i England den klassiske Rhubarb Crumble, som vel kalles smuldrepai her på berget. har ingen oppskrift for hånden, men nettet runneth over. Ditto for rabarbrachutney, en savoury variant i motsetning til alt det søte.
Men med årets første porsjon rabarbra er det bare én ting som gjelder: en stor kjele med rabarbrasuppe, oppbevares i kjøleskap så man kan forsyne seg hyppig helt til porsjonen er tom. Mmmm.

Anonym sa...

grøøøt! rabarbragrøøøøøt! men, jeg aner ikke hvordan man lager det, dessverre. vet bare at det er nydelig med litt sukker og fløte til. evt trenger man sikkert bare fløte, for det er nok sukker i grøten.

og syltetøy! det kan man også bake inn i rullekaker. jeg får vann i munnen.

(ser jo nå at mine forslag ikke er originale, akkurat. men veldig gode likevel! brings back childhood memories, som prousts madeleinekaker ;)

Anonym sa...

Sjekk ut dagens mattips i Dagbladet - Rabarbrakompott!

http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/05/22/535925.html

Anonym sa...

Prego:
http://www.rhubarbinfo.com/recipe-sauce.html

Anonym sa...

JOrdbær-og rabarbra syltetøy :)

Anonym sa...

Mi mormor har alltid laga rabarbrasylte med aprikos. Er slett ikkje sikker på oppskrifta, men trur det kan vere om lag slik: Tørka aprikos kokast opp i vatn (muligens litt sukker i) så dei blir mjuk. Desse grovhakkast og elles lagast syltetøyet på same måte som anna kokt syltetøy vert laga, med stivelse og det heile.

Syltetøyet er godt til om lag det meste, men spesielt til nysteikte vaflar saman med rømme. Mmmm!

Anonym sa...

Jeg har ikke peilin på rabarbra, men har et annet spørsmål :)
Hvordan "oppbevare" syriner for at de skal holde seg fine? Har flere syrintrær i hagen, så jeg har så lyst til å klippe av noen blomster og sette i en vase. Men, er det noen triks for å få de til å holde seg fine en stund? Har prøvd noen ganger før og da blir de så fort daffe...

Catbert sa...

Foruten tips som allerede er nevnt, rabarbrasuppe, rabarbragrøt, rabarbrapai og smuldrepai med rabarbra (som også er kjempegodt med annen type frukt og bær, som f.eks ananas, skogsbærblanding eller eple)kan jeg foreslå rabarbrakake.

Rabarbrakake lager du ved å ta utgangspunkt i ei god eplekakeoppskrift og bytte ut alle eller halvparten av eplene med rabarbra. Server lunken med vaniljesaus eller is til.

Anonym sa...

Eller du kan lage saft? Bare å blande med vann eller hvitvin, så har du en fresh sommerdrikk. :)

Anonym sa...

Jamie Oliver har en oppskrift på en rabarbradrink i en av kokebøkene sine. Har kjøpt rabarbra selv, men ikke kommet langt nok til å teste. Men han har også 2 rabarbraoppskrifter liggende på nettsiden sin, og her er link til den ene
http://www.jamieoliver.com/recipes/desserts/rhubarb_and_custard_kinda_souffle

Anonym sa...

jeg laget en gang rabarbra-is, det var nydelig godt. Husker ikke akkurat oppskriften, men det var vann, sukker og rabarbra som kokes til tynn suppe, blende i blender, ha det i fryseboksen og rør rundt noen ganger mens den stivner - veldig godt til feks brownies.

annalvoinda

Anonym sa...

Jeg vil tro at rabarbra må være god som basis til en skikkelig seig og chilisterk chutney m/div. andre, deilige krydder. Hmmmm - jeg må forsøke meg fram med det :-).
mvh
Britt Åse/Hagenpahytta

Anonym sa...

På bloggen greatbigvegetablechallenge er det mange oppskrifter på rabarbra, inkl en for kjøttspisere (altså ikke så aktuell for deg). Fin blogg, verdt å sjekke ut!

Anonym sa...

Saft eller chutney.

Anonym sa...

Eg lagde ein fantastisk rabarbragelé i fjor. Omtrent slik gjorde eg det:

Kok opp 1 kg oppskoren rabarbra i 7 dl vatn med 350 g sukker. La dette koke til rabarbraen er mør. La det stå og kolne litt. Sil frå safta. Den får ein vakker rosa farge, vi kalte geléen for prinsessegelé då datra mi var i den alderen.

Bløyt 4 plater gelatin i kaldt vatn. Kryst dei, og løys gelatinen opp i 4 ss kokande vatn. Rør godt i geléen medan du blandar i gelatinen. La geléen stivne i kjøleskapet.

Server med krem eller vaniljesaus. Mmmm!

Anonym sa...

Jeg bruker rabarbra til to ting - chutney (koker den med løk, hvitløk, sukker, eddik og diverse krydder - og settes på glass), bør stå i 4-6 uker før glasset åpnes. Deilig til kylling og stekt fisk.
Ellers så fryser jeg den ned på våren og venter på at plommene blir ferdige til høsten - og så lage jeg syltetøy av de to sammen:-) vedlig godt

Anonym sa...

Å, nå fikk jeg lyst på rabarbra!

Anonym sa...

http://www.nrk.no/programmer/tv/jamies_kjokken/2222582.html
Denne oppskriften på sprøstekt and har jeg brukt flere ganger, men aldri med rabarbra! Anden blir nydelig uansett, men jeg innbiller meg at rabarbra hadde gjort susen. I fjor fikk vi høstet inn og la noen i fryseren, men denne vinteren har det dessverre kun blitt stekt andebryst og andelår.

Anonym sa...

Plutselig fikk jeg vann i munnen og gleder meg til besoek bak opphavets garasje. Kan ikke skjoenne hva det kommer av...

;-)

Frøkna på Haugen sa...

Dette er jo allerede foreslått og du har jo sagt det selv, men jeg må foreslå Rabarbrasuppe med jordbær!

Her er en oppskrift som Andreas Viestad lagde i Sommeråpent i 2005. (Fant den ikke igjen på nettet.) Jeg pleier å lage dobbel porsjon for jeg klarer ikke vente på at den skal bli ferdig. Himmelsk god!

8 stilker rabarbra (1/2 kg)
150-250 g sukker
2-3 dl vann
2-3 dl hvitvin (eller mer vann)
kanelstang
200 g jordbær, skåret i skiver

Skjær rabarbra i stykker på ca. 3 cm og ha dem i en gryte. Hell over halvparten av sukkeret, vann og hvitvin. Ha i kanelstang. Kok opp pg la småkoke til rabarbraen er mør. Smak til med sukker. Skru av varmen og ha i halvparten av jordbærene. La stå og kjølne, ha i resten av bærene og server.

fr.martinsen sa...

Jeg pleier å lage saft. Koke rabarbra bare et lite minutt med litt jordbær for å få fin farge og vaniljekorn og sukker. Så sile. Så sette i kjøleskapet.

Bokomaten.. sa...

Mmm... testa den här rabarberkompotten med banan!
Hacka rabarbern i små bitar och rör ihop med socker till de blir mjuka och sockret smälter. Hacka ner kardemumma och vänd ner skivad banan. Servera med turkisk yoghurt eller kanske vaniljyoghurt.:-) Enkelt och mumsigt!

Glamourbibliotekaren sa...

Wow, TAKK alle sammen!! Så mye lekkert - hvordan i huleste skal jeg klare å velge?? Jeg må tipse min svigerinne om dette; hun har jo mer rabarbra enn hun klarer å takle for øyeblikket :)

Anonym sa...

Åh jeg var hjemme hos mormor i midten av mai og fikk med en "bunke" rabarbra med tilbake til Oslo, dermed ble det rabarbragrøt til dessert på 17. mai. Jeg pleier (vel pleier og pleier, heller "mormor har lært meg"...) å koke den med en kanelstang, litt vann, litt sukker samt noen få svisker (i følge mormor tar det vekk "gressmaken" Kokes til rabarbaen er kokt i stykker. Strø litt sukker på toppen når den er helt i skålen, da det forebygger snerkdannelse. Lykke til:)

Anonym sa...

Rabarbra- og jordbærdessert med vanilje

Til 4 personer trenger du:

3-4 rabarbrastenger

1 kurv jordbær

100 g + 4-5 spiseskjeer sukker

1 vaniljestang

4 eggeplommer

200 g mascarpone, eller annen kremost

1 ss smør

150 g brødkrum (brødsmuler)

1-2 ts kanel
Fremgangsmåte:

Skjær rabarbraene i biter og stek dem møre i litt smør i en stekepanne på lav varme. Ha eventuelt i litt vann om det blir for tørt. Når de er møre etter 6-7 minutter, ha dem i en bolle og avkjøl. Hakk jordbærene fint og bland dem med rabarbraen. Ha i 50 gram sukker og vent til det løses opp.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Pisk eggeplommer med resten av sukkeret og bland inn kremost og vaniljefrø.

Smelt smør i panna og ha i brødkrum, 4-5 spiseskjeer sukker og kanel. La det få litt farge, under stadig omrøring.

Legg lagvis i glass, først jordbær- og rabarbra, osteblandingen og brødkrum.



og avkjøl. Hakk jordbærene fint og bland dem med rabarbraen. Ha i 50 gram sukker og vent til det løses opp.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Pisk eggeplommer med resten av sukkeret og bland inn kremost og vaniljefrø.

Smelt smør i panna og ha i brødkrum, 4-5 spiseskjeer sukker og kanel. La det få litt farge, under stadig omrøring.

Legg lagvis i glass, først jordbær- og rabarbra, osteblandingen og brødkrum.

astrid sa...

Mamma lager en herlig fransk rabarbraterte! Bunnen er noe smør og mel og litt vann som står kaldt, mens rabarbrabitene ligger i sukker i et par timer så de blir godt og søte. Og så dekker du en rund form med deigen, har på rabarbraen, og heller over litt egg og melk og sukker som er vispet sammen og steker i ovnen. Helt fantastisk! Vi har masse rabarbra hjemme og et arsenal av gode oppskrifter. Mange kakeoppskrifter som duger til epler duger også til rabarbra, har vi funnet ut. Nam nam!

Anonym sa...

hmm, denne hadde sneket seg forbi meg. Nå veit jeg ikke om du leser så gamle kommentarer, men det aller beste jeg har fått rabarbra som noen sinne var garnite (en type sorbe). Jeg fikk den servert på bryllupsreisen på Walaker hotel. Friskt og frekt.

Mathilda og Theodor sa...

Leser i gårsdagens Stavanger Aftenblad om rabarbra. De har hele 2 sider med bare rabarbra. Det jeg syntes hørtes bra ut, var rabarbrachutney:

1 kg rabrabrastilker
250 g sjalottløk
250 g rosiner
250 g sukker
4 ss hvitvinseddik
1 ss sennepsfrø
litt revet muskatnøtt
50 g frisk, skrellet ingefær
1/2 ss malt koriander
2 chilifrukter
1 liten bunt mynte
en anelse salt

Skjær renset rabarbra i skiver. Legg i kaserolle sammen med resten av ingrediensene. Kok sakte opp, la massen surre en time til konsistensen er som en fast grøt. Rør av og til.
Smak til med chili, sukker, eddik og salt. Legg i hele myntestilker. TRekk videre ca 20 min. Fjern stilkene. Kok opp igjen og hell direkte på skålede glass. Skru på lokk.

Høres jo herlig ut. Har ikke prøvd selv, dog.

ellers har du jo noen oppskrifter her:

http://dinmat.aftenbladet.no/Temasider/Råvarer/Råvarer-fra-A-Å/Slangdessert

Anonym sa...

Delirium har ogsaa ei fantastisk oppskrift paa jordbaer- og rabarbrasyltetoey. Anbefales! Hun har sogar skritt-for-skritt fremgangsmaate med bilder og det hele. Yummie...

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk til dere siste også - jeg får jo nesten dårlig samvittighet for at jeg ikke får prøvd alle forslagene! :-D

Populære innlegg