søndag, november 30, 2008

Første søndag i advent


En fin dag med solskinn og tur i skogen for å hamstre litt mose og lyng til advent. I marka er snøen kommet, og to svaner gled stille over Maridalsvannet i solnedgangen.

fredag, november 28, 2008

Lykken er...

...å være helt mutters alene i en konsertsal sammen med superpianist Malcolm Martineau, høre på at han øver til konserten, sitte musestille, og la skuldrene senke seg etter en lang arbeidsuke. Akkurat i disse tjue minuttene spilte han bare for meg. Det kaller jeg ren luksus.

(og her er omtalen min av konserten)


Fin musikk for å viske bort kjip musikk

Jeg har tilbragt deler av dagen katalogiserende en ny juleplate av et visst gospelkor fra byen jeg bor i (ja nettopp, det kjente koret hvis navn jeg lar være å nevne), og jeg tror jeg holder på å bli fullstendig sprø. Det er bare noe med lydbildet, genren, syngemåten... jeg tror jeg har en svært lav toleranse i slike tilfeller. Derfor - for å få litt annen musikk inn i hodet - her er fine Bill Evans og "My foolish heart".

Kan man kanskje friske opp venteromslitteraturen?

Film er jo også en mulighet.


Jeg har en slags idé til en eller annen gründerperson der ute: At steder med venterom - f.eks. legekontor, frisører, tannleger - kan abonnere på en litteraturordning. Og kanskje musikkordning også. Det er ikke alltid jeg husker å ha med en bok i veska når jeg skal til slike steder, så da er jeg overgitt tilfeldighetene, og det er ikke alltid like hyggelig.

Hos legen fantes tilsynelatende bare bil- og båtblader og KK. Men i en hylle lenger ned fant jeg Donald! Bedre. Hos tannlegen er det i overkant mye Se&Hør, hvilket jeg ikke tar i med ildtang uansett hvor mye det ligger rett foran nesa mi - men heldigvis også et og annet litt kunstnerisk interiørblad med reisereportasjer. Problemet er nok helst hos frisøren. Jeg testet ut en ny frisør for en måned siden, og på bordet foran meg lå DetNye/Cosmopolitan/Costume/Woman/Elle. Jeg blir stresset av de bladene der. Men helt underst - tre Pondus fra i fjor. Bingo! Tegneseriene er åpenbart mitt førstevalg.

Så var det musikken. Legen - ikke noe musikk, helt ok. Tannlegen - P1 med trafikkmeldinger og døll musikk, kjedelig. Frisøren - noe jeg trodde var Klem FM, helt til hele regla kom om igjen - og om igjen. Det var tydeligvis en samleplate, evt. en hjemmesnekret spilleliste i iTunes - og du heilage jol, for en liste. Der var det Roxette, der var det Celine Dion, der var det Jørn Hoel. Man kan jo lure litt på hva slags image de egentlig vil ha.

Men hva om man organiserte dette litt, tilbød sin bibliotekarkompetanse og sitt mangfold og laget en ordning der alle steder med venteværelse kunne abonnere på magasiner og bøker? Alle slags emner, fagblader, kvalitetsaviser, tidsskrifter... Av og til tilbringer man jo en god stund på venterommet.


Man kan jo naturligvis åpne en bibliotekfilial på hjørnet av hver tannlegeklinikk også. (ÅPNE filial, politikere, ikke lukke.)

Musikkordningen bør vel helst være individuelt tilpasset og foregå elektronisk... og gjerne musikk på øret når man ligger i tannlegestolen... Gruble gruble.

Man kan da være litt visjonær på en fredag.

Håndbok for solokvinnen: Dine ledige timer

Fru de W. smiler mot høifjellssolen


I den praktfulle "Bo alene og trives - en håndbok for solokvinnen" er det et kapittel som heter "Dine ledige timer, hvis du har noen". Der kan man lese om frøken T. som reiser jorden rundt, helt alene, og får nye venner i hver by. Hun har vært i Rom, Paris, i London, i Finnmark og på Island.

Man kan også lese om frøken B. som flyttet til et nytt sted hvor hun ikke kjente noen, som hverken var vakker eller fremragende og dessuten hadde begrensede inntekter - men hun meldte seg på kursus i interiørdekorasjon og budgetterte sine utgifter slik at hun kunne gå på en god kino eller teaterforestilling hver lørdag. Og året etter gikk hun på dansekursus.


Men den jeg aller helst vil trekke fram, er Fru de W. Er det noen som kan kunsten å nyte livet, er det henne! Hør bare her:


"Fru de W. startet en sensasjonelt heldig karrière tidlig i tyveårene og fortsatte den gjennem 40 år, idet hun blev dyktigere og dyktigere. Hun arbeidet som en smed i dette tidsrum, og da hun trakk sig tilbake, 62 år gammel, så hun også ut til å være det. Men hennes venner var mer urolige for den plutselige forandring i hennes liv enn for den gradvise forandring i hennes ytre.


"Hvordan vil du få tiden til å gå?" spurte de alle som én.
"Med å stelle på det gamle karosseriet," sa fru W., "den stakkars gamle, medtatte skrotten."
Og det gjør hun.

Hun spiser sen frokost på sengen, hyggelig og i ro og mak. Hun lar ingen ting få lov å komme i veien for den ukendtlige hårvask, massasje, ondulering, ansiktsbehandling og manicure. To morgenener om uken tilbringer hun i et fysisk institutt, hvor hun mosjonerer og tar skumbad og høifjellssol i lange baner. Og er det en kveld hun er riktig trett, får hun tak i en massøse som gir henne en lang og velgjørende omgang.

I fjor vinter drog hun til syden og stekte sig i solen. Iår akter hun å gjøre det samme.


Hennes hud virker yngre og mer blomstrende enn på 40 år, og hun har mistet størsteparten av sine hofter og sin mave. Da hun nylig var i selskap, underholdt hun de andre gjestene med å stå på hodet.

Fru de W. har det avgjort flott."




I rest my case.


Glamorøs fredag



God morgen, kjære venner! Siste fredag i november, og bare litt over tre uker til sola snur!

Glamourbibliotekaren stiller i kjole i dag - jeg skal på en happening og hilse på selveste walisiske brumlebassbaryton Bryn Terfel. Jobbing i morgen formiddag, men heldigvis fri på kvelden og da er det Thomas Mann og Trolldomsfjellet som gjelder. Søndag er det siste dag for Panton-utstillingen, glem ikke det! Og Oslo Domkor framfører Monteverdis Mariavesper, så dette blir en kulturell helg - de beste er som regel det.

Ha en fin dag alle sammen! Og stay tuned, flere gode råd fra fordums tider følger snart!

torsdag, november 27, 2008

Glamourbibliotekarens mixtape XIII


*Depeche Mode: "It's no good"
*Elvis Presley: "The wonder of you"
*Carole King: "It's too late"
*The Smiths: "Heaven knows I'm miserable now"
*Stereolab: "Miss Modular"
*John Coltrane: "Spiral"
*Simon & Garfunkel: "So long, Frank Lloyd Wright"

Torsdag morgen


Heretter skal jeg alltid gå til jobb i det sola står opp. Eller gå hjem når den går ned. Eller begge deler.

(Behagelig arbeidstid om vinteren, om sommeren not so much... hmm.)

Julemusikk


En annen repetisjon fra i fjor: Julemusikk. En kilde til glede og fin stemning, eller en kilde til ren desperasjon som ender i brutal vold. Dette er et område jeg er ganske bevisst på - og også mye av grunnen til at jeg styrer unna butikker i julerushet. Å høre Bettan hyle "O helga natt" mens man leter fortvilet etter strømpebukser på Lindex i slutten av november, er en svært uønsket situasjon iallefall for min del.

Her er mine forslag til god julestemning - og da mener jeg hele platene. Det finnes mange fine enkeltstående låter også som man i prinsippet kunne ta med, men de er ofte samlet på plater som inneholder mye man på ingen måte har lyst til å høre - ergo lister jeg opp hele album som er approved by Glamourbibliotekaren. Så rigid er jeg i dag.


*The Singers Unlimited - Christmas
*
Vince Guaraldi - A Charlie Brown Christmas
*
Ella Fitzgerald - Ella wishes you a swinging Christmas
*
Peggy Lee - Christmas with Peggy Lee
*Michael Franks - Watching the snow
*
Christmas with the Rat Pack
*An Oscar Peterson Christmas
*A Dave Brubeck Christmas
*Frank Sinatra - the Christmas album
*Dianne Reeves - Christmas time is here
*Blossom Dearie - Christmas spice so very nice
*
The Verve Christmas album (samling av div. jazz fra labelen Verve)
*
Carpenters - Christmas collection
*A Perry Como Christmas
*The Doris Day Christmas Collection
*Elvis - If every day was like Christmas
*Bing Crosby - White Christmas
*The Andy Williams Christmas Album
*Stevie Wonder Christmas Collection
*Real Group - En riktig jul
*
South Park - Mr Hankey's Christmas Classics (for den som er South Park-fan)


Morsomme samleplater:
*Ultra Lounge - Christmas Cocktails part one
*Ultra Lounge - Christmas Cocktails part two
*Christmas memories are made of this
*Christmas for lovers

Klassiske:
*
Bach - juleoratoriet med John Eliot Gardiner
*
Bach - julekantater med John Eliot Gardiner
*
Händels Messias med Trevor Pinnock og Anne Sofie von Otter
*Rolf Lislevand - Jul i gammel tid
*Polyphony - A christmas present
*Anne Sofie von Otter - Noël
*Anne Sofie von Otter - Home for Christmas (hun synger ikke bare klassisk her)
*Per F. Bonsaksen - Baroque Organ music for Christmas
*Il Giardino Armonico - Christmas Concertos (Corelli, Vivaldi, Torelli osv)
*Schütz - Weihnachtshistorie (René Jacobs, Andreas Scholl m.m)
*Berlioz - L'Enfance du Christ (Herreweghe m.fl)
*Saint-Saëns - Oratorio de noël


I tillegg finnes mange fine korplater - King's singers, King's college Cambridges kor, Westminster Cathedrals kor, ALT av det britiske kammerkoret Polyphony osv. Av norske ting kan jeg anbefale Oslo Domkors juleplate og Bugge Wesseltofts "It's snowing on my piano". Wolfgang Plagges juleparafraseplate er også koselig.



Årets nyutgivelser har jeg ikke fått hørt på ennå, men det skal jeg gjøre i løpet av den kommende uka. Jeg er spent på noen av dem, skeptisk til andre, så det er som det pleier.


(Også kan man jo selvfølgelig hamstre alle de gamle klassikerne på vinyl - Sølvguttene, Roger Whittaker, Skomakergata, eller hva med Ivan Rebroff, James Last, hammondorgel-jul med Klaus Wunderlich... Det finnes juleplater i bøtter og spann i bruktbutikkene! Og hva passer vel bedre til et realt juleselskap enn hammondorgelets rhumbarytmer?)

tirsdag, november 25, 2008

Vernissage: Verner Panton på Utopia Retro Modern

Moon Lamp (1960)


En vernissage på en tirsdags ettermiddag er ikke å forakte. Særlig ikke når kunstneren er selveste Verner Panton, som jeg snart kan kalle meg samler av.. (kan man det når man har to ting? hehe)

Dette er en salgsutstilling, så det er absolutt verdt å ta en titt! Fine ting, både lamper og møbler.

Panthella (1971)




Flowerpot-lamper i mengder (1968) + en Panton Chair (1959)





Geometry (1960)




Utstillingen varer til og med søndag 30. november. Utopia i Markveien altså.

Cat's cradle / Kurt Vonnegut, Jr. - New York : Dell Pub., [1998] - xiii, 287 p.


Jeg-personen, en forfatter uten særlig suksess, skriver en bok om dagen da atombomben ble sluppet over Japan. Han kommer i kontakt med barna til den noe underlige vitenskapsmannen som utviklet den. Skjebnen fører han videre til en liten øy hvor han blir kjent med en trosretning hvis skrifter er skrevet i calypso-form, hvor en katastrofe verre enn atombomben finner sted, og hvor han blir president. Dette er science fiction fra 1963, full av Vonnegutsk innsikt og humor, satire over den kalde krigen, men på mange måter også blodig alvor. Denne regnes som en av hans beste bøker, og som vanlig: Anbefales av hele mitt hjerte og hode.

mandag, november 24, 2008

Om julehandelen



Det er den tiden på året igjen, og jeg er spent på hva handelsstanden kommer til å melde i år. Slår julehandelen alle rekorder, eller er vi blitt mer bevisste siden i fjor? Det er i allefall all grunn til å tenke gjennom dette, ikke minst av miljøhensyn. "Hva skal man kjøpe til en som har alt" er et ekstremt paradoksalt spørsmål.

Som i fjor og året før, minner jeg om alternative julegaver - eller steder å kjøpe julegaver der man bidrar til en god sak samtidig. F.eks. fairtrade.

Her kommer fjorårets liste, like aktuell den dag i dag:
  • Unicef har en stor nettbutikk der man kan kjøpe mye fint. Mange av produktene er laget av lokale kunstnere rundtom i verden.
  • Isandi selger mange fine produkter som er laget i Afrika.
  • The Hunger Site har et kjempeutvalg av fairtrade-produkter, og portoen er $9.95 uansett hvor mye man kjøper.
  • Hos Max Havelaar (www.fairtradenorge.no) kan man kjøpe deilig sjokolade.. og bøker.
  • Redd Barna har også nettbutikk, der man kan kjøpe julekort, julepapir, eller skolebøker til et barn i den tredje verden.
  • Hos Norsk Folkehjelp kan man betale for trening av minehunder, minerydding og utdanning av sykepleiere
  • Send en lege til de som trenger det via Leger Uten Grenser
  • WWF selger kosedyr (panda og isbjørn), kalender og handlenett.
  • Grønn hverdag har en fin liste over julegaveaktiviteter.
  • Gjennom Kirkens Nødhjelp kan man gi bort esler, geiter, myggnetting, trær og symaskiner til de som trenger det.
  • Man kan f.eks. gi en pengegave til SOS barnebyer. (Man kan også fjernadoptere et barn i en annens navn og betale den første måneden selv, men det forutsetter naturligvis at "mottageren" er med på det, ettersom denne skal fortsette den månedlige betalingen.)
  • Flyktningehjelpen har gavebutikk
  • Røde Kors gir bort frivillige

Når det gjelder opplevelsesgaver, har jeg følgende forslag:
Man kan gi bort teaterbilletter eller konsertbilletter, gavekort på kinobilletter, man kan lage egne morsomme gavekort på f.eks. barnevakt på en valgfri kveld for småbarnsforeldre (idéen er at man selv skal passe barna så foreldrene får gå ut), gavekort på hjemmelaget middag - enten hos seg selv eller hos mottageren, eller man kan lage en kalender med et gjøremål hver måned: I januar skal man invitere mottageren hjem på filmaften, i februar skal man ta med mottageren ut på kafé, i mars skal man komme hjem til mottageren og bake boller, i april skal man ta med mottageren på loppemarked og kjøpe noe fint til han/henne osv. Sosiale gaver er ofte det hyggeligste!

Eller man kan gi bort mat. Kjøp fine oppbevaringsbokser eller glass med lokk på Granit, Ikea e.l., og bak pepperkaker og kjeks og biscotti og fyll opp glassene. Eller kjøp masse te i løs vekt og fyll opp en fin boks. Hjemmelaget syltetøy, saft, eller kanskje karameller... Olivenolje er også en fin gave. Den økologiske butikken Røtter på Sankthanshaugen selger mye spennende mat, og Helios-butikkene og vanlige helsekostbutikker kan også ha mye fint man kan gi bort i julegave.
Og bøker og musikk er noe av det beste man kan gi bort. Selv tar jeg alltid en tur innom kramkar Mysterud på Sagene - slike små nisjebutikker kan man gjerne støtte mer opp om.

Også kan man kanskje kutte ned på antall julegaver, og heller lage og skrive fine forseggjorte julekort som man sender i posten.


Poenget er vel å unngå å bruke penger på ting som bare støver ned og aldri blir brukt. Og hvis man attpåtil kan hjelpe andre som trenger det, er det jo ingenting som er bedre!

På bildet: Smykke i resirkulert grønt glass fra Afghanistan, grønn ring fra Peru, vesker fra India, lanterner fra Vietnam, tre for å henge smykker på fra India (alt fra Hunger Site Store), fine lysestaker fra Thailand, og silkeskjerf fra Indonesia (Unicef).

Glamourbibliotekaren rydder i skuffer og skap

Når november snart er forbi, er det kanskje på tide å rydde vekk noen av sommerklærne? Få litt orden i kaoset som hersker i det som burde vært en organisert garderobe? Ok. Jeg setter på Jon Eberson Group, koker grønn tranebær-te og off we go.

Såpestykker gjør at klærne dufter godt. De kan gjerne være litt fine også. Dette er fra Santa Maria Novella i Roma. Myke topper i silkeblanding fra Noa Noa.


Silkeskjerf med tellekant i den grad det lar seg gjøre. Mistral-såpe fra Anthropologie, New York, og et perlebånd fra Agatha i Nice bare for å gjøre det litt ekstra delikat. Missoniskjerfet fra Capri. Forøvrig er bruktmarkeder bra steder å finne fine og retro prikkete skjerf på.




Men i hengeskapet skal det godt gjøres å få et bra system. Forresten er sommerskjørt og kjoler gode som gull om vinteren også - tykke strømper og skjerf og blomster hører fint sammen.


søndag, november 23, 2008

Dagens kjole


En nydelig blomstrete sak; fioler malt med vannfarger eller noe sånt... og den er naturligvis fra Anthropologie. Navnet er Travessia, det samme som Milton Nascimentos fine låt fra 1968 som jeg har skrevet om så mange ganger før... Man burde spille inn en musikkvideo til denne låta med 16mm-kamera i en blomstereng i sensommersol. Iført kjolen altså.

Gårsdagens varp


På Margaretakyrkans julbasar finner man ikke bare sill, knäckebröd och tomtegubbar - men også et portrett av Brahms. Sweet! Minner litt om de tre jeg fant i sommer - Schumann, Schubert og Sibelius som nå henger på mitt kontor. Brahms skal jeg ha hjemme.

Noe å reflektere over

For halvannen måned siden skrev jeg følgende:


"Også er det dette med "Fordi du fortjener det" - et slagord som liksom skal rettferdiggjøre alle innkjøp man gjør, samme hvor mye eller lite man behøver denne tingen. Kanskje man skal heller tenke at man kan belønne seg selv med hyggelige opplevelser, sosialt samvær med venner, en lesestund i ro og fred. Å tenke "jippi, nå har jeg vært flink, jeg fortjener en ny foundation fra Loreal" er uansett litt underlig etter min mening, men reklamebransjen og de store konsernene forsøker så godt de kan å banke det inn i hodene våre. Å ha shopping som hobby er skremmende akseptert i vårt overflodssamfunn."


I dagens Aftenposten kan man lese en kronikk der forfatteren skriver om dette og mer, og tar det videre (med noe hvassere penn) - jeg skrev mest om å kutte forbruket og slutte å tenke "dette MÅ jeg ha", hun tar for seg det store bildet og setter det kraftig på spissen. Verdt å lese, hun har en del viktige poenger - selv om mye også naturligvis kan diskuteres og nyanseres.

fredag, november 21, 2008

Finn stilen: Helg sent i november

Jeg vil bare kle meg i ull og ha det koselig innendørs!
Smale ullbukser fra Alexander McQueen, topp i merinoull fra J.Crew, kasjmirgenser fra Cavalli, kasjmirsokker av ukjent opphav, kasjmirskjerf fra Faliero, duftlys fra L'Artisan og en fin tekopp og en enda finere Audrey-bok.

Himmel!


Dette er en av de beste tiramisuvariantene jeg har smakt på flere ÅR! Jeg har en stor forkjærlighet for den på Villa Paradiso, men denne fra Pascal er faktisk vel så god! Hjelp. Og jeg som prøvde å slutte.

Glamorøs fredag


God morgen! Minusgrader og nydelig vær, fram med lue og vintersko og roser på kinn. Glamorøs fredag begynte i går ettermiddag for min del, med Pascal-besøk og påfølgende konsert med Trondheim Jazzorkester og en evig helt; Joshua Redman. Det blir en innholdsrik helg med besøk fra nord, jobbing + en ekte norsk opera i morgen (fin artikkel i Morgenbladet i dag), og minst tre allerede planlagte kafébesøk. Og på P2 kl. 19.30 i kveld kan man høre konserten jeg var på i Olavshallen for fire uker siden - anbefales!

Glamoureffektene er diskrét i dag - ryktene sier man skal fotograferes, og "less is more" er nok en god huskeregel hva tilbehør angår i så måte. Men disse er på. Og Coco Chanel, for min egen del.

Ha en fin dag alle sammen!

torsdag, november 20, 2008

Gode nyheter


Nettbutikken til Lush har endelig åpnet i Norge! I god tid før jul. Det er bra!
(For dere som ikke kjenner Lush - kort fortalt: De bruker vegetariske og i stor grad økologiske råvarer, så å si ikke noe innpakning, og er ikke testet på dyr. Man kjøper f.eks. såper etter vekt, og shampoo i fast form.)

Dagens kjole

Nok en psykedelisk-mønstret grønn cocktailkjole - denne er fra Michael Kors. Sassy!

Selma 150 år


I dag er det 150 år siden Selma Lagerlöf ble født. En liten hyllest til den første kvinne som mottok Nobels litteraturpris, med sin helt spesielle värmländska fortellerstil (Gustav Fröding og Göran Tunström kom også fra Värmland).

Og en bokanbefaling: "Kejsarn av Portugallien". Les den! (Eller Nils Holgersson, Jerusalem, Gösta Berlings saga for den del)

Maleri: Carl Larsson

onsdag, november 19, 2008

Glamourbibliotekarens mixtape XII




*Dubstars: "Stars"
*Nick Drake: "River man"
*Ella Fitzgerald & Oscar Peterson Trio: "'Round midnight"
*Radiohead: "Paranoid android"
*Saint Etienne: "Hug my soul"
*Gerry Mulligan & Jane Duboc: "Wave"
*Elvis Costello & Burt Bacharach: "I still have that other girl"


tirsdag, november 18, 2008

Kva las du no?


Hva leser dere for tiden, kjære venner? Jeg er straks ferdig med Kurt Vonneguts "Cat's Cradle", og i tillegg har jeg to prosjekter - Marcel Prousts "På sporet av den tapte tid" (har bare kommet til bind to foreløbig), og Thomas Manns "Trolldomsfjellet" som jeg begynte på i påsken og fremdeles ikke har lest ut. Den er for tung å ha med seg rundt (750 sider), så det blir mest hjemmelesing. Jeg har jo lest mye annet i mellomtiden også, men det er hyggelig å ha noen slike langvarige prosjekter. Min bunke av bøker som ligger på vent ser dere over her - den består bl.a. av Woody Allen, Sylvia Plath, F. Scott Fitzgerald (hvis oldebarn jeg traff forleden) og Edgar Allan Poe - og en hel del nobelprisvinnere!

Men nå vil jeg høre hva dere leser.

Dagens 80åring

Hurra for Mikke Mus! Her er debuten hans, i anledning dagen:

Jeg tror vi trenger en liten Fred&Ginger-routine.

mandag, november 17, 2008

mmm

Jeg lengter tilbake til Capri. November og mørketid er fint det også, men... ja.

Glamourspørsmål fra leser: Dolly Goth

En leser har følgende spørsmål:

Hei,
Jeg leter desperat etter norsk navn på den goth-moten som på amerikanskengelsk kalles Dolly Goth. Det er fordi jeg oversetter en chicklit/fjortisroman og sitter fast på slike ting. Jeg skjønner jo hvordan jenta ser ut (svart rundt øynene, svartfarget hår i høye musefletter med blodrøde silkesløyfer, "chunkie" pumps osv). Men tar ikke uten videre sjansen på at Dolly Goth rett og slett heter Dolly Goth i Norge også, og at "alle" fjortisene straks skjønner hva det er.
Med vennlig hilsen
Kjersti S



Er det noen kyndige der ute som vet noe mer om dette? Gi lyd, er dere snille!

Håndbok for solokvinnen: Ditt åndelige billede av dig selv

Min "Bo alene og trives - en håndbok for solokvinnen" har denne påskriften på tittelbladet. Jeg lurer på om tante Hanna var en ugift tante av Solveig, eller om det var en enslig venninne av mor? Uansett syntes tydeligvis Solveig at denne boken burde passe henne, men den er så pent behandlet (evt. ulest?) at man kan tolke det i to retninger: Hanna syntes boken var altfor vovet siden den faktisk hyller singellivet (anno 1937, vel å merke) - eller hun syntes den var helt latterlig, og levde et utsvevende liv som ingen i familien visste om, og hadde følgelig ikke bruk for bokens velmenende råd.

Og apropos det- her er litt input for den som sutrer mye og synes synd på seg selv:

"Du har antagelig lagt merke til at den damen blandt dine kjente, som betrakter sig selv som hertuginne, kanskje svært ofte blir gjort narr av, men i det stor og hele blir hun behandlet som hertuginne, forsåvidt hennes bekjente vet hvordan en hertuginne skal behandles. Like sikkert er det, at den damen som venter å få orkidéer også får dem, mens du og jeg må nøie oss med å sette på oss en enkel fiolbukett.

Med dette for øie kan du selv forestille dig hvordan det går dig, hvis ditt åndelige billede av dig selv går i genren: "Stakkars lille mig, som er så alene i den store, fæle verden." Ikke nok med at du meget snart blir helt alene, du blir også typen på et gørr kjedelig individ.

Hvis du pleier å tenke på dig selv som enke eller gammel jomfru, er dette også noe du må se å komme over snarest mulig. Begge disse ordene holder på å dø ut - i hvert fall hører de hjemme i en annen tidsalder, hvor de rangerer ved siden av pompadur og mamelukker. En kvinne er i våre dager en kvinne, akkurat som mannen er en mann, og man venter hun skal stå på sine egne ben, som han (forhåpentlig) står på sine.

Men det hjelper ikke stort at du tenker på dig selv som en Mae West, når du optrer som en annen klynkedukke. Først og fremst må du se til å bli kvitt den idéen at ditt spesielle tilfelle er lite grand verre enn noen annens. Dette bedrøvelige syn på sig selv har hvert eneste individ verden over hatt en eller annen gang, undtagen de som får det neste år."

søndag, november 16, 2008

Dagens

Dagens varp: En kopp fra Figgjos Turi-design, Daisy. Ti kroner. Passer fint i vinduskarmen!



Dagens drikke: Det er vel ingen tvil om at kakaosesongen er i gang.



Dagens friskeste: Disse rosa plantene utenfor Blomsterhandler Andersen. Definitivt mitt neste innkjøp!

Hope Springs

Titanic moment

Denne har jeg aldri hørt om - og etter hva jeg har lest om den, og ser hvilken kanal den går på (FEM), skriker den liksom "straight to video!" (evt. "onsdagsfilmen på TvNorge"). Men jeg vet mange av dere er glade i Colin Firth, så jeg tenkte jeg måtte si fra. En romantisk komedie i høstlig atmosfære (utifra fargene på bildet) - det kan jo være hyggelig en søndagskveld i november. Kl. 21 i aften altså.

(Selv tenker jeg å se denne, som jeg tok opp i februar og har glemt å se. Katharine Hepburn som Clara Schumann, med relativt overbevisende pianospill!)

(bilde:promo)

Om interiør

Jeg leste denne interiørreportasjen i Aftenposten i går og ble litt glad fordi hun har mange poenger jeg kan si meg enig i, som at gjenbruk er fint og at man ikke behøver å ha dyre espressomaskiner, men også det er ganske teit å kaste ut designklassikere når det oppstår hyper omkring dem eller evt. fordi "alle har dem", - og sist ikke minst; hun har samme "veien blir til mens man går"-interiørfilosofi som jeg selv har. Glad i interiør, moderne & klassisk design, henter inspirasjon overalt. Plukker opp ting her og der og samler med seg etterhvert. Man blir glad i tingene og møblene sine, og dermed bytter man dem ikke ut så lett = miljøvennlig.

Så husket jeg hennes ekspertanalyse av tre kjendis-leiligheter for noen år siden. Og begynte å se meg omkring i min egen leilighet. Og lurte på hva i all verden en ekspert ville finne ut om meg. Discokule og James Last-plater og en Kermit i 1:1.

Også husket jeg plutselig elg-lampa fra Northern Lightning som jeg så på Pur Norsk forleden.

Jeg har ikke veggplass for øyeblikket, men ååååh... skulle ønske jeg hadde det.

Gran Partita

Litt fin søndagsmusikk: Tredjesatsen fra Mozarts serenade nr. 10, "Gran Partita". Noe av det vakreste et blåseensemble kan spille.


(og her er klippet fra Amadeus hvor Salieri beskriver sin opplevelse når han hører denne satsen)

Å kunne gå ut på balkongen fra stuen, ut i en stille bakgård, og ha denne utsikten mot månen og alle stjernene uten en eneste bildur eller annen ulyd - det er fint. Orions belte til høyre.

lørdag, november 15, 2008

Dagens flamingo

Flamingoen på Kaffegram.


(Dagens flamingo #2: Flamingokvintetten-plata
jeg fant på flyttesalget på Ringstrøms. Jeg angrer meg allerede for at jeg ikke kjøpte den.)

Dagens klassikere

I dag er det to store klassikere på tv, så programmer opptakerne deres og save it for a rainy day!


Kl 17. 25 viser Turner Classic Movies selveste "Gone with the wind". Scarletts grønne øyne i technicolor!


Og kl 21.00 viser Showtime "The sting", med Robert Redford og nylig avdøde Paul Newman. Must-see TV så absolutt.

(bilder:promo)

fredag, november 14, 2008

Fredagskveldsmusikk

I kveld leser jeg bøker og hører på gamle Mancini-plater. Her kan dere høre fine "Dreamsville".




Henry Mancini er virkelig en av de beste filmmusikk-komponistene noensinne.

Selvangivelse


Nå er det jammen lenge siden forrige gang vi fylte ut selvangivelse! Kanskje litt teit timing ettersom mange av dere allerede har nevnt noe av dette i Glamorøs Fredag-svarene deres, men det gjør ikke noe.

Here goes:

*Dagens leppestift/lipgloss:
*Dagens duft (parfyme/lotion/shampoo/hva enn du dufter av):
*Dagens sko:
*Dagens smykker:
*Dagens bok (altså den du leser nå):
*Siste avis du leste:
*Siste cd du hørte på:
*Siste film du så:
*Siste reise du var på (innenlands/utenlands):
*Siste nettsted du var innom før denne bloggen:
*Siste te/kaffe du drakk:
*Siste setning du sa:
*List opp tre ting fra veska di:


Mine:

*Dagens leppestift/lipgloss:
Chanel Rouge Allure # 18 Sexy
*Dagens duft (parfyme/lotion/shampoo/hva enn du dufter av):
Boucheron Femme
*Dagens sko:
Hvite MBT-sko
*Dagens smykker:
Giftering, forlovelsesring fra Tiffany's med matchende øredobber
*Dagens bok (altså den du leser nå):
Kurt Vonnegut "Cat's Cradle", bind 2 av Prousts "På sporet av den tapte tid", og stadig Thomas Manns "Trolldomsfjellet".
*Siste avis du leste:
Morgenbladet.
*Siste cd du hørte på:
En renessansesamling med eldgammel julemusikk
*Siste film du så:
Hjelp, nå står det stille her.. men filmkveld i morgen med div. film noir.
*Siste reise du var på (innenlands/utenlands):
Innenlands: Trøndelag i oktober. Utenlands: London i september (og Roma og Capri uka før)
*Siste nettsted du var innom før denne bloggen:
Google
*Siste te/kaffe du drakk:
Rød te i dag tidlig, brygger Ahmad vaniljete i dette øyeblikk
*Siste setning du sa:
"Da fikser jeg Snekker Andersen og sender deg mail når det er gjort. God helg!" (hmm, jeg vil gjerne opplyse om at jeg er bibliotekar og ikke f.eks. mafiaboss, hvilket ville gitt denne setningen et ganske annet preg)
*List opp tre ting fra veska di:
Plutopengepung, iPod touch, moleskinekalender

Glamorøs fredag


Regnværsglamour! Morgenavis, frokost og te i kopp fra Library Hotel, etterfulgt av en frisk spasertur til jobb med nesten hele fortauet for meg selv. Rød regnkåpe fra 70tallet, røde Chanel-lepper, myk kasjmirgenser og høstparfymefavoritten Boucheron er mine glamoureffekter i dag. (Og øredobber fra Tiffany's)

Planer for dagen: Fortsette på denne, grave litt i gamle plater, og senere slappe totalt av i en ren og fin leilighet. Månedens eneste frilørdag må kanskje benyttes til å investere i et par gummistøvler... og deretter movie night med venninne.

Intenst velkommen, kjære helg!

torsdag, november 13, 2008

Hva man kan gjøre en torsdagskveld

Husvask er i allefall konstruktivt, ettersom det blir så fint etterpå... også kan man høre på fin musikk mens man holder på.

Man kan feike en peis ved å henge lys på parafinovnen...




...tenne lykten ved siden av den ferskenfargede novemberkaktusen og Musikkens Verden på pianoet...


...tørke støv under bildene av de glade badende italienerne, Gregory Peck og meg selv som toåring i bunad...


... og som sagt, høre på fin musikk.

Nydelig


Jeg har hørt på Bach-kantater i hele dag, og fordypet meg spesielt i nr. 25 fra Gardiners pilgrimage-serie. Usedvanlig fin innspilling. Og den har så nydelige farger på coveret. I det hele tatt er disse pilgrimage-platene utrolig estetiske, både å høre og se på. Godt julegavetips, eller hvorfor ikke gjøre som Glamourbibliotekaren, og tegne et abonnement?

Breakfast at Tiffany's


Breakfast at Tiffany's går på TV2 Filmkanalen i dag kl. 15 - kanskje litt i seneste laget å melde for de av dere som er på jobb, men dere som er hjemme kan jo i det minste programmere opptak...

onsdag, november 12, 2008

En månskenspromenad

Var spirar röda rosor upp där vi går?
När dansar älvor runt omkring i vårt spår?
Det händer alltid när vi mötas för att gå
på en månskenspromenad.

Går jag allen och vankar
under en måne så stor,
har jag i mina tankar
gissa min vän vilken du tror.

När kan man lyckostjärnan nå med sin hand
när vi ser vägen ut till vårt Samarkand?
Det händer alltid när vi mötas vi två
på en månskenspromenad.



Populære innlegg