onsdag, februar 10, 2010

An Education






Oscarnominert for beste film, beste "adapted screenplay" (Nick Hornby) og beste hovedrolle (Carey Mulligan).

Jenny er en skoleflink jente på 16 som sikter mot Oxford, med god støtte i både lærere og foreldre. Videre drømmer hun om et liv i frihet i Paris etter studiene. Så møter hun David, en voksen mann som skrur på sjarmen. Hans overdådige livsførsel og weekendreiser blir for fristende, de skygger totalt for skolearbeidet og ambisjonene - og fordi David klarer å snurre hennes foreldre rundt lillefingeren, er det bare lærerne som setter ned foten (uten at det hjelper). Skjær dukker opp i sjøen, og Jenny må ta valg.

Alfred Molina er glimrende i rollen som hennes erkebritiske arbeiderklasse-far (evt lavere middelklasse?), Peter Sarsgaard er perfekt som "sympatisk på utsiden men noe lurer under overflaten"-playboy, og Rosamund Pike spiller rollen som den glade, snille og ganske dumme blondinen helt ypperlig. Hovedrolleinnehaver Mulligan fortjener Oscar-nominasjonen.

Historien er "based on a true story", og det er mye estetisk fint også - flotte sekstitallskostymer, vakker musikk både i konsertsalen og på jazzklubb, fine bilder fra Paris. Regissør: Danske Lone Scherfig.

11 kommentarer:

Annikken sa...

Å, denne vil jeg se! Vakre bilder. og veldig glad i filmer med britisk tøtch:)

Er ikke så flink til å kommentere alltid - men bloggen din er så utrolig fin altså. Takk!!

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, se den! Veldig fin. Og takk for hyggelig kommentar :)

katrine sa...

Jeg syns jeg kjente igjen Alfred Molina på bildet, ja. En skuespiller jeg liker veldig godt, så denne må jeg se.
Takk for tipset, GB!

Pandora sa...

Denne likte jeg veldig godt :)
Når det kommer til oscarnominerte: har du fått sett The Fantastic Mr. Fox ennå? ble positivt overrasket der.

Glamourbibliotekaren sa...

Katrine: Ja, jeg liker han også godt! Har du sett "Perez family"? Jeg var på Santa Monica Beach i 1995 den dagen de spilte inn en av de siste scenene, så jeg fikk sett det på kloss hold. Må finne fram bildene mine av Molina i hvit dress. Veldig morsomt! (og det var da jeg opplevde punkt 4 i denne posten, haha)

Pandora: Nei, har ikke sett den, konsentrerer meg først og fremst om de ti hovedfilmene + de hoved/birolle-nominasjonene som skulle være utenfor de ti. Ellers går jeg konk :) Men jeg vil absolutt se den en annen gang.

Katrine sa...

Nei, jeg har ikke sett "Perez family", og kan faktisk heller ikke huske å ha lest om den før, det er litt rart, ettersom både Alfred Molina og Anjelica Huston vanligvis gir utslag på radaren;-)

Men har du sett "Prick Up Your Ears" med Alfred Molina og Gary Oldman? En liten bibliotekar-kuriositet er at Kenneth Halliwell og Joe Orton som de spiller, bodde i Islington (London), og moret seg med å skrive obskøniteter inn i bibliotekbøker. I følge faren til datteren min, som er local, kan man fortsatt komme over "skjendede" bøker fra denne perioden i Islington Public Library.

Katrine sa...

PS. Og takk for Perez-tipset!

wine-fueled narcissism sa...

Nydelige bilder, fikk skikkelig lyst til å se denne. Så for øvrig The Reader for noen dager siden, den sitter enda i kroppen.

Jeg burde se mer (god) film.

Princess of many sorts. sa...

Hei
Jeg har gitt deg en Kreativ blogger award...
Kom til blogen min for å hente den:)

Ha en fin dag. SP

Glamourbibliotekaren sa...

Katrine: Nei, den har jeg ikke sett! Takk for tipset, så noen klipp på YouTube nå - så unge de var! :)

Wine-fueled: Se den! :)

Princess of many sorts: Så hyggelig, takk!

Anja sa...

Hmm, var ikke helt begeistra for An education, jeg. Den var liksom for kort, for overfladisk. Jeg kunne godt tenke meg å vite litt mer om hva som egentlig skjedde, eller hvorfor de handla som de gjorde. En grei 4'er. (Men at de er nominerte for Best adapted screenplay forstår jeg veldig godt, veldog vakker film.)

Populære innlegg