mandag, august 23, 2010

Kva las du no?

Hvilke bøker har fenget dere mest i sommer, og hva leser dere nå for tiden?

Hva jeg har lest, vet dere jo hvis dere følger med i denne bloggen - og akkurat nå leser jeg "Welcome To The Monkey House" av min yndlings-Kurt. (Altså Vonnegut.)



50 kommentarer:

Quizmaster sa...

Har akkurat åpnet første side i Henrik Langelands 'Wonderboy'.
Jeg leste samme forfatters 'Francis Meyers Lidenskap' i sommer, og hvis denne er minst like bra - som den sies å være - da har jeg meget fine timer og dager foran meg.
:-)

Emma sa...

Prost Gotvins geometri av Gert Nygårdshaug, som har blitt en av mine favorittforfattere etter å ha lest Mengele Zoo, Himmelblomsttreet og Afrodites basseng.

Ane sa...

Nå leser jeg "Håndtering av udøde" av John Ajvide Lindqvist. Han som skrev "La den rette komme inn". Spennende, litt skrekkelig og en ny verden. Anbefales!

Mariaflyflyfly sa...

Jeg er på Knausgårdkjøret!
- og jeg liker`e! -

Marsvinet sa...

Snart ferdig med The sorrows of an american av Siri Hustvedt; fantastisk, den kommer til å sitte i lenge.

Hilde sa...

Jette kaarsbøls "Din nestes hus", anbefales på det varmeste

U9 sa...

Skal akkurat gå igang med "Ta deg sammen, Lotte!" etter fristende omtale i denne bloggen forrige uke. Ellers har det blitt mye krim i det siste, så det er vel på tide med noe litt mer seriøst. Da er det mange tips å hente i denne spalten :-)

eli sa...

Leser biografien om trønderdikteren Kristoffer Uppdal, velskrevet og grundig utført av Arild Bye. Tittelen er " Ein mot alle", og i følge Olav H. Hauges dagbok var Kristoffer Uppdal den største av alle!
Nå blir han heldigvis kjent igjen.

Hufsa sa...

Har jobbet meg gjennom Camilla Läckberg sin krim, og ble ferdig med Havfruen i forrige uke. Rask å lese og lett å bli hekta. Anbefales! Nå har jeg begynt på Jack Kerouacs On the road. Så langt veldig fornøyd.

koristen sa...

Ble utrolig nok ferdig med "The Wind-up bird Chronicles" av Murakami, sær og bra! Kosekrim: "Mørke netter i Barcelona" av Alicia Giménez-Bartlett. Kanskje ikke verdens mest originale plot, men en herlig heltinne, fnis. Flott fantasy for ungdom: "Drakeguten" av debutant Asbjørn Rydland. Anbefales! Rareste bok: "Little Women and Werewolves" av Louisa May Alcott/Porter Grand, hmmm... Skal nå begynne på "Berhard Hvals forsnakkelser" og gleder meg vilt etter å ha lest side 1...

glamouringeniøren sa...

Åh, Welcome to the monkey house er bra! :)

Hva har jeg lest da i sommer, hm. "The Road" av Cormac McCarthy, "Wuthering Heights" av Emily Brontë, "Ulvehunden" av Jack London (den norske førsteutgaven ikke minst, funnet på loppis i urørt stand), var for øvrig et hyggelig gjensyn av en av mine favoritter som 12-åring, "God bless you Dr.Kevorkian" av Mr.Vonnegut, herlig liten sak!

Og nå har jeg startet på "Jane Eyre av Charlotte Brontë.

Har forsøkt noen sider igjen på godeste Tolstoy sin "War and Peace", men det går bare ikke. Så beklager til min favoritt Virginia Woolf som sa det var "The greatest love story ever written". Etter 3 år i bokhylla, uttallige forsøk senere, så gir jeg opp :)

Pike sier sa...

Eat Pray Love av Elisabeth Gilbert var sommerens store leseropplevelse for min del. Rett i forkant hadde jeg en omtrent like stor opplevelse med The Book of Illusions av Paul Auster. Jeg har en hang til bøker som er et par år gamle med andre ord. Akkurat leser jeg ikke noen bok, og tenkte jeg skulle la meg inspirere her.

Jenny B sa...

I sommar har jag läst tre böcker av Chinua Achebe och är mäkta imponerad. En annan bra bok, tjock och välskriven, var En tid for alt av Karl Ove Knausgård. Tack för honom, Norge! Just nu läser jag The Scar av China Miéville, som är otroligt spännande. Jag har "bara" tvåhundra sidor kvar av nästan åttahundra!

Sunny sa...

Etter å ha lest Johan Harstad, Kristoffer Skau, Kader Abdolahs, Linda Olsson og Gert Nygårdshaug i raskt tempo i løpet av sommeren, hadde jeg behov for noe helt annet. Er nå i gang med Trude Teiges Noen vet. Har lest bedre norsk krim...

Elisabeth sa...

For tiden går det i Johan Theorin. Inne i en liten krim periode :o) Har lest bok 1 og 3, så nå gleder jeg meg til å gå løs på bok 2.

Anonym sa...

Har lest Min kamp : bok 5, og vinneren av Nordisk råds litteraturpris, Sofi Oksanen. Sliter med Stalins kyr, men Utrenskning likte jeg. Nå har jeg begynt på Gaute Heivolls roman Før jeg brenner ned. Spent på om jeg er enig med alle de gode anmeldelsene, men første kapittel lover i alle fall veldig bra!

slikejenter sa...

I sommer har det meste vært ganske forglemmelig. Men jeg koste meg med New York-beskrivelser i torgrim Eggens Manhattan. Og Mesteren og Margarita har vist seg å være et særdeles fascinerende og mangfoldig stykke litteratur. Anbefales!

Jeg anbefaler også en rekke avbrutte forsøk av Selma Lønning Aarø, som er kanskje en av Norges morsomste skribenter (når hun blir litt selvbiografisk). Også har jeg lest Muleum som jeg likte ...sånn greit. Den ble jeg ferdig med i går.

Nå blir det vi, de druknede, tror jeg. Eller One Day av David Nicholls. Which ever I find first... :)

anne sa...

I sommer har jeg lest Paul Austers The Brooklyn Follies som jeg likte veldig godt. Ellers har det vært mye forglemmelig. Men for å tviholde på sommeren, har jeg de siste dagene lest Vi på Saltkråkan. Funker hver gang ;)

Moniccen sa...

Jeg koser meg med "Hotellet på hjørnet av bitter og søt" for tiden. En god roman med litt historie.

Ine sa...

I sommer har jeg brukt veldig lang tid på Lykka er ein sjeldan fugl av Anna Gavalda. Den likte jeg ganske godt, men ikke like godt som Saman er ein mindre aleine eller Eg vil at nokon skal vente på meg. Nå leser jeg Sommarboken av Tove Jansson - pluss at det er på tide å gå i gang med pensumlesinga :) God lesehøst!

Hermia sa...

Det går trögt med läsningen just nu men jag läser tunna Tre apor av Stephan Mendel-Enk och tjocka Förbländningen av Elias Canetti. Ska se om det inte går att få fart på läsningen igen det skrivs in här...

sol sa...

Hadde lenge avstandssniffet på Nygårdshaug, og i sommer leste jeg Prost Gotvins geometri, pluss hans siste; Klokkemakeren. Førstnevnte satt som et skudd! Nå lurer jeg litt på hva neste blir, og imens "roer jeg ned" med noveller av Cora Sandel.

Flugo sa...

The Folded Earth av Anuradha Roy. Nydelig om en indisk kvinne som mister sin elskede mann, Michael, i en klatreulykke i Himalaya. Hun bestemmer seg for å bryte med alt og reise til området han klatret i, og etablere seg på nytt der. En innholdsrik og tankevekkende bok.

Lene sa...

Nå: Vredens druer og Prosessen. Før det: 84 Charing Cross Road (takk for tips!) og Kjærlighet i koleraens tid.
På vent: Kjartans Fløgstad Fyr og flamme og Seierstads De krenkende. Mangfoldig, mao :)
Jeg fikk noen tips her og skal sette Jack Kerouac og Nygårdshaug på lista.

Anonym sa...

Leser Notwithstanding av Louis de Bernieres. Små fortellinger fra den engelske landsbygda. I sommer har jeg lest Balansekunst av Mistry og Sirkelens Ende av Tom Egeland. Begge gode opplevelser.

Anaruh sa...

The many lives of Marilyn Monroe av Sarah Churchwell. En (etter mitt syn) veldig objektiv og lite konspirerende drøfting av tidligere nokså konspirerende biografier om Marilyn Monroe. Interessant!

Glamourlegen sa...

Ååå, denne posten er en slager for meg! Masse gode tips :)

De siste ukene har det blitt Fyrvaktaren av Camilla Läckberg (jeg er hekta, kan ikke lese på andre språk enn svensk og måå kjøpes i hardback men Tyskerungen var bedre), Øya av Victoria Hislop (anbefaling fra venner og svigermor, var litt sånn njaaaa, enkelte deler var mer banale enn skolestilene mine på gymnaset), og endel annet forglemmelig.

Jobber for tiden med Forfengelighetens Fyrverkeri av Tom Wolfe, den er fengende og interessant men ikke så fantastisk som jeg forventet (bokryggen med fyrverkeri er noe jeg husker fra barndomshjemmet), og man blir litt nevrotisk av å lese den siden den inneholder så mye psykisk stress.

I stabelen ved sengen venter Vi, de druknede av Carsten Jensen. Frister veldig når jeg blar og småleser litt, men merkelig nok er størrelsen en turn off (og jeg, som elsker murstener), samt Dronningeofret av Hanne Vibeke Holst (har de to forrige på henholdsvis norsk og svensk, passer derfor utmerket at siste nummer er innkjøpt på dansk).

Enig i a Saman er ein mindre aleine er bedre enn alle de andre bøkene man kan få kjøpt på norsk av Anna Gavalda (likte den så godt at jeg kjøpte en ekstra kopi i paperback etter å ha lånt Mammas), og Krig og Fred er tung å jobbe seg gjennom men gjorde seg bedre da jeg var 29 enn da jeg leste den for første gang da jeg var 12.

Glamourlektoren sa...

Hadde "Kva las du no"-opplegg i 1. klassen min på videregående i dag om sommerens bøker - morsomt! Og derfor ekstra stas med denne posten nettopp i dag.

Sommerens store leseropplevelser for meg har uten tvil vært Karl Ove Knausgårds "Min kamp 5" - kunstnerroman av ypperste merke - og dessuten "En tid for alt" av samme forfatter. Hadde lenge gledet meg til å lese sistnevnte, denne helt spesielle romanen om forholdet mellom det menneskelige og det guddommelige. Morsomt at Jenny B. har lest den og likte den! En svært interessant roman med et fabelaktig stoff. At han turte! En stor prestasjon.

"Pinnsvinets eleganse" av den franske forfatteren Muriel Barbery var dessuten en sjarmerende leseropplevelse som strand- og flyplasslektyre nylig. Gleder meg til de aller siste sidene av den i kveld! Så får vi se hvordan det går med den herlige, hemmelig intellektuelle portnersken og den bråvoksne, rike 12-årige jenta som er lei av livet, og hva vennskapet mellom disse damene fører til. Vil det kunne redde liv?? Og vil kjærligheten seire - tross solide klassebarrierer?? Her er nemlig også et funn av en japaner - men nettopp nå er det knute på tråden i beste "Notting Hill"-stil. I love it!

hege sa...

Mine fineste bøker i sommer var 'Den merkelige hendelsen med hunden den natten' av Mark Haddon og 'Oscar Wildes heis' av Lars Saabye Christensen.
Har kjøpt en haug med bøker i sommer, men lest lite, så det blir nok en bokhøst i stedet for her i huset.

Janne sa...

Bokinnlegg, hurra! Jeg leser "At blir klart og betydelig", Jonathan Safran Foer. For de som ikke har lest hans bøker så må det gjøres ASAP. Anbefaler på det sterkeste "Ubeskrivelig høyt, utrolig nært"!

Torunn sa...

Nå leser jeg 'About a boy' av Nick Hornby, som jeg av ukjente grunner ikke har lest før (har heller ikke sett filmen, som jeg er veldig fornøyd med akkurat nå.) - Den er morsom og velskrevet og alt annet man vil ha av sommerlitteratur.

Tina sa...

I sommer har det blitt mye krim, med variert hell noen bedre enn andre. Høydepunktet var Shantaram av Gregory David Roberts, en utrolig historie.

Akkurat ferdig med Brente skygger av Kamila Shamsie, godt med en pause i krim. Når det er sagt, blir det krim igjen nå i form av den Urolige Mannen av Henning Mankell. Som nevnt, i en leseperiode med hovedvekt på krim for tiden:-)

Pia sa...

Akkurat nå er jeg halvveis i "Alene sammen" av Verghese, fikk et tips om den på en annen blogg. Fengende bok!

k sa...

Jeg har lest Knausgård 1 -5 i ett strekk, fabelaktig, fengende og rørende. (Ikke la deg hindre av alle de teite avisoppslagene ala skandale, de gir ingen mening når man er inne i denne litterære storheten).

Kaisa sa...

Akkurat nå leser jeg Drakeguten av Asbjørn Rydland. Nynorsk fantasybok (burde kanskje heller kalle det fabelprosa) skrevet av en jeg kjenner. Anbefales!

Den beste boka jeg leste i sommer var Atlas Shrugged av Ayn Rand. Det var boka si, det! Har satt i gang masse tankeprosesser. Skjønner at den er en klassiker!

Den særeste var nok I'm down av Mishna Wolff, om ei hvit jente som vokser opp i et svart nabolag utenfor Seattle, med en far som er overbevist om at han også er svart. Trist, pinlig og morsom.

Anonym sa...

Sommer på Saltøn, av Viveca Larn! vil forlenge sommerfølelsen...
Neste ut er Utvalgte emner i katastrofefysikk, av Marisha Pessl.

Anonym sa...

Er første gangen jeg kommenterer her, må bare si at bloggen din inspirere veldig og er blitt fast leser =)
Har lest mye i sommer, men nå holder jeg på med The Library at Night av Alberto Manguel. Essay om bibliotek, veldig interessant. Anbefalles. Har og lest en bok om bøker: Ex Libris (husker ikke forfatter) som var veldig bra. Eat, pray, love var og Min Kamp 1 har gjort leselisten min enda lengre....
Hilsen bibliotekar spire

fru Sandeggen sa...

Sommeren har i hovedsak vært viet til å lese bøker om svangerskap og sånt, men har nå klart å løsrive meg og gått i gang med Mobergs Utvandrerne. Nok en nattesøvntyv...

Anonym sa...

Har havnet på feministdystopikjøret etter å ha gjenlest Atwoods "The handmaid's tale" tidligere i sommer, og er nå i gang med siste bind av Elgins "Native tongue"-trilogi. Neste bok ut er Mark Danielewskis "Only revolutions" som jeg håper skal være bare halvparten så bra som den første boka hans, "House of Leaves", som fortsatt står som en av mine store leseopplevelser.

Anonym sa...

Nylig ferdig med 2 bøker av Eva Joly: "Er det en slik verden vi vil ha" og "Jakten fortsetter-en liten bok om livsmot". Anbefales!!
Er nå igang med "Tett inntil dagene" av Mustafa Can

Fornuftig forsker sa...

Årets sommerlektyre var en sammenhengende nedtur helt til august. Da begynte jeg endelig på Oksanens "Utrenskning", som jeg gledet meg over i to dager til den tok slutt - og som sitter fortsatt. Nå leser jeg "Savushun" av Simin Daneshvar (på engelsk), om en familie i Shiraz i Iran under 2. verdenskrig, og jeg liker den kjempegodt. Det er sjelden jeg blir så grepet av en hovedperson som av Zari, moren i familien. Begge bøkene anbefales varmt.

Smilla sa...

Sommerens beste bok-opplevelse var uten tvil "Potensgiverne" av Karin Brunk Holmqvist. Nydelig :) Nå er jeg i gang med Ken Follets siste og den er også en fornøyelse.

Glamourfilologen sa...

Har lest mange memoarer/selvbiografier, holder nå på med den svenske forfatterens Alice Lyttkens Leva om sitt liv. Dessuten leser jeg en tekstkritisk utgave av Jane Austens Sense and Sensibility (Oxford World Classics), som har interessant forord og udypende kommentarer til språk og ting i teksten, som ikke er umiddelbart forståelige for en moderne leser.

Glamourfilologen sa...

Glemte å si at jeg også har leste alle bøkene til den danske forfatteren Helle Helle. Liker særlig godt Hus og hjem og Ned til hundene. Anbefales - men bare for dere som liker beskrivelser av stemninger og det underforståtte i kommunikasjonen mellom mennesker, vil man ha action, må man lese noe annet:-)

Linda Petrine sa...

Jeg leser "Her fearful symmetry" av Audrey Niffenegger - og prøver hardt å like den over gjennomsnittet. Jeg elsket hennes "The time traveller's wife", og hadde håpet på samme leseropplevelse, men... den er litt for langsom, prøver litt for hardt å være original, og jeg blir ikke helt engasjert.

Katrine sa...

Jeg leser Rust av Pedro Carmona-Alvarez. De trehundreognoe første sidene i et jafs på togtur tidligere i sommer. Siden har det blitt få lesestunder, og jeg gleder meg til å ta opp tråden på sengekanten.

Dessuten hører jeg på Harry Potter på lydbok, lest av Stephen Fry, og det er en fest og en fryd.

K sa...

Jeg leser Vente, blinke av Gunnhild Øyehaug og den er virkelig god. Minner meg litt om min gamle favoritt Milan Kundera. Anbefales!

Anonym sa...

Har akkurat lest "Pinnsvinets eleganse" og den var helt fantastisk. En nydelig historie og et nydelig språk.
Ellers er GERT NYGÅRDHAUG en meget undervurdert fofatter, alle bøkene hans er utrolige. Og fortelernes marked var utrolig bra, spesielt etter å ha lest alle de andre bøkene hans da gamle skikkelser dukker opp. Løp og kjøp :)

berlinløvinnen sa...

Mellom jobbstart og midt-i-livet-bursdag for løvinner må det også leses: Havets katedral av Ildefonso Falcones, Vidunderbarn av Roy Jacobsen og reiselektyre om Kroatia er aktuelle her nå. God lesehøst til alle!

Hufsa sa...

Og denne skal jeg lese ;-) http://www.samlaget.no/Skjonnlitteratur/Romanar-og-noveller/Himmelreisande/Innbunden.aspx

Populære innlegg