torsdag, oktober 31, 2013

Torsdagskveldsmusikk



Jeg har nok muligens lagt ut denne før - men Karina Gauvin tolker Händel helt utmerket, særlig ariene fra Alcina. Innspillingen på Archiv med Gauvin, Joyce DiDonato, Il Complesso Barocco og Alan Curtis anbefales av hele mitt hjerte. 

Fin musikk på en torsdagskveld - jeg nyter i allefall å slappe av i sofaen etter noen krevende dager, sammen med min elskede som akkurat nå står og lager pizza mens jeg har plukket ut aftenens Woody Allen-film!

tirsdag, oktober 29, 2013

Dagens liste



*Leser: Donald Fagens "Eminent hipsters", og etterpå er jeg så i tvil om hva jeg skal begynne på. Det er så mange bøker jeg vil lese! Bokhylla er full av lokkende titler og navn. For et luksusproblem. Begynner så smått å tenke på jule-lesestoff også, kanskje er det på tide å ta for seg Austens "Emma" igjen. Det er kanskje mer enn femten år siden sist. 

*Drikker: Liptons Oriental Earl Grey, ti poeng for den. 

*Dufter: L'Artisan Traversée du Bosphore edp. 

*Er fornøyd med: Det fine mørkeblå skjerfet som jeg strikket i helgen. Varmt og mykt og klør ikke. At min lille ute-verandahylle egnet seg så perfekt til potteplante-hylle her inne, sånn at mine kjære små kan få nok lys selv om jeg har for få vinduskarmer. Nå står plantene i tre etasjer foran den ene verandadøra. 

*Er enda mer fornøyd med: At jeg fikk to LP-plater i posten i går. David Ruffin (eks-Temptations) sine fra 1973 og 1975. Soul altså. Og den stemmen!! 

*Hører på: Se punktet over. 

*Tenker på: Mye. Forsøker å legge kulturelle planer for førjulstiden uten å stappe inn for mye. Jeg har store planer om å sitte i ørelappstolen foran ovnen og bare nyte adventsstemning også, ikke bare fly rundt i et evig førjulsstress. Nøtteknekker-billettene er i boks. Tror også jeg må på Barokk Mesteraften. Både Balanchine og Kylián. 

Alle er naturligvis velkomne til å fylle ut samme eller lignende lister!

søndag, oktober 27, 2013

De siste dagene via Instagram

Glamorøs fredag med etterlengtet bad




Jan Lisiecki i Olavshallen (omtale i musikkbloggen)


 Kvalitetstid med yndlingsbladet Gramophone.


 Onsdagsroser.



 Billett kjøpt i februar!


 Ukas lesestoff! Min helt.


 Sinatralørdag.



 Definitivt en av årets siste blomsterbuketter fra hagen.





Søndag formiddag med Monica & Bill, strikking og peis.



lørdag, oktober 26, 2013

Dagens varp


Blant mange andre bøker som ble med hjem i dag, er denne moralsk oppbyggelige boka skrevet til ungdom og utgitt på Indremisjonsforlaget i 1937. Den handler blant annet om den stygge lek som heter flirt! (Noe er fryktelig morsomt å lese, og noe er bare fryktelig.) 

fredag, oktober 25, 2013

Glamorøs fredag



God morgen alle sammen! Det er fredag igjen! Her skal det drikkes te og fyres i ovn. Dagens duft er Body Shops Woody Sandalwood, dagens bok er Donald Fagens splitter nye, og planer som sådan er egentlig ingen. Jeg skal ta det med ro og nyte høsten!

Hva med dere? Kom med fredagsrapporter, er dere snille! Og la gjerne Ella Fitzgerald sette preg på helga!




mvh
Glamourbibliotekaren

onsdag, oktober 23, 2013

Dagens kåpe


Jeg er på jakt etter en helt plain svart tidløs androgyn vinterfrakk. Det er ikke bare enkelt å finne! Denne fra Toast var litt koselig, den har hette - og minner meg derfor om en rød kåpe jeg hadde for tjue år siden! 

Jakten fortsetter. Jeg vil prøve kåpa før jeg kjøper, så netthandel er ikke førsteprio. 


mandag, oktober 21, 2013

Musikkrapporter

Høstens store konserthelg er tilbakelagt - fire konserter på tre dager, og alle er dokumentert i musikkbloggen.  Ikke minst Fleetwood Mac!



søndag, oktober 20, 2013

It never entered my mind

Det hersker vel liten tvil om at jeg har en forkjærlighet for låtskriverne fra første halvdel av 1900tallet. Cole Porter, Jerome Kern, Hoagy Carmichael, Jule Styne, George Gershwin - og Richard Rodgers. Sistnevnte skrev "It never entered my mind" til musikalen "Higher and higher" i 1940. Det er altså en av de aller fineste melodiene jeg vet, og det finnes så mange fine innspillinger. Her er Julie London sin fra 1955, akkompagnert av Barney Kessel på gitar - fra hennes debutalbum "Julie is her name". 


  






Miles Davis legendariske innspilling fra 1956 med Red Garland på fint, fint pianospill. Albumet er "Workin' with the Miles Davis Quintet" (1959) og bør befinne seg i ethvert hjem. 








Og en litt nyere versjon, Stacey Kent sin fra 2002 - med ektemann og Stan Getz-tilhenger Jim Tomlinson på sax. 




Jeg vil med hele mitt hjerte anbefale dere å høre på disse (opprinnelig show-) låtene som skulle bli standardlåter innen jazzen i mange mange år (og fremdeles er det). Kjøp gjerne gamle plater, med Jo Stafford, Peggy Lee, Frank Sinatra, Benny Goodman, Nelson Riddle orchestra, Tommy Dorsey orchestra, hvem som helst fra den tiden. Les om dem på nettet. Sjekk ut "if you like this, you might like.."-linker. Spotify er også en fin researchkilde. Men det beste er naturligvis å snurre en gammel LP. Stemningsskaper! Det gir så inderlig mye glede, og denne nydelige musikken er ekstra ekstra fin om høsten. 

Hvis det er interesse for det, lager jeg gjerne en spilleliste. Men det er ikke et substitutt for the real thing. 
Hilsen deres musikkmisjonær. 


What I loved / Siri Hustvedt. - London : Sceptre, 2003. - 367 p.


"What I loved" er kanskje Siri Hustvedts aller mest kjente bok, og gjerne den mange begynner med når de skal lese hennes bøker. For meg var den en av de få romanene hennes jeg ikke hadde lest, så det var jammen på tide. En bok der handlingen foregår på Manhattan, i kunst- og universitetsmiljøer for noen tiår siden, er et veldig bra utgangspunkt. I tillegg er det en slags thriller, den er til tider ganske mørk og uhyggelig - på hennes vis - og samtidig dypt fascinerende. Full av karakterer, noen mer sympatiske enn andre. Jeg brukte lang tid på den, for sidene er så mettet - man kan ikke lese den i full fart. Jeg leste siste side og la den fra meg kl. halv tre natt til i går, og er overrasket over at jeg ikke drømte om den. 

Jeg liker hennes karakterers vinkling på ting, som da hovedpersonen Leo og hans lille sønn snakker om hvordan man ser verden fra sitt ståsted - og kommer fram til at "The place where I am is missing from my view."

Eller når den aldrende Leo helt mot slutten sier "Every story we tell about ourselves can only be told in the past tense. It winds backward from where we now stand, no longer the actors in the story but its spectators who have chosen to speak." 

Og naturligvis - jeg elsker musikkreferansene. Som når kunstneren Bill er i gang i verkstedet sitt: 
"From Bill's workplace I heard hammering, the occasional bangs and crashes, and the low and distand sound of music - Charlie Mingus, Tom Waits, Lou Reed, the Talking Heads, arias from Mozart and Verdi, Schubert's songs". Helt perfekt soundtrack å jobbe til!


Herved anbefalt for de av dere som ikke har lest den!


Andre Hustvedt-omtaler fra denne bloggen:




lørdag, oktober 19, 2013

fredag, oktober 18, 2013

Glamorøs fredag


God morgen!
Etter mye intens jobbing i det siste nyter jeg en fridag, sitter i pysjamas og drikker Liptons solbærte i løs vekt fra en stor Roy Kirkham-kopp mens jeg ser på solskinnet i hagen og grubler på om jeg skal skynde meg å sette ned blomsterløk i løpet av dagen. Det er 0 grader ute, så jeg tenner opp i ovnen her inne - og planen for dagen som sådan er å bli ferdig med boka jeg leser, og kanskje gå en tur på biblioteket. Ellers er dette høstens store konserthelg, fire konserter på tre dager. Bra å ikke legge for mange planer utenom!

Dagens duft er sålangt Woody Sandalwood, men det kommer til å endre seg flere ganger utover. Jeg er i en testfase og vurderer nye investeringer. 

Ha en fin dag alle sammen!


Og en fin melodi til slutt. Frank Sinatra og Axel Stordahl.

onsdag, oktober 16, 2013

Mange spørsmål om lesing



Denne fant jeg i en svensk bokblogg her om dagen! La oss svare etter beste evne, dere.

Senast köpta inbundna bok: Noen lass med loppemarkedbøker i sommer. 

Senast köpta pocketbok: Peter Guralnicks bok om soul - "Sweet soul music", kommer i posten snart. 

Favoritgenre:  Vonnegut-genren.. og veldig, veldig mye annet. Ikke så glad i krim (blir vettskremt), overhodet ikke glad i fantasy. Ellers ganske altetende. Leser gjerne klassikere. 

Favoritbokhandel: Tronsmo i Oslo, Shakespeare&Company i Paris, alle bokhandlene i Williamsburg/Brooklyn, samt et hvilket som helst antikvariat - OG bruktbutikk med bra utvalg (og posesalg). 

Favoritbibliotek: Mitt barndomsparadis, altså folkebiblioteket i nabohuset. Og ellers New York Public Library. 

Favoritplats att läsa (i hemmet): Hengekøya i hagen, godstolen på verandan, sofaen i stua.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På tog, fly, ferger, på ferie f.eks. ved en fontene i en liten fransk landsby, på rolige kaféer med kvalitetsmusikk. På en av kaféene på Place de la Contrescarpe. Eller her, på Beito, med denne utsikten.  Her kan dere se alle stedene jeg leste "Syndere i sommersol" i sommer, og her er flere sommerlesesteder

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Ingen systematikk i det. Men siden jeg hamstrer bokklubb-bøker fra 60- og 70-tallet, har jeg f.eks. Johan Borgen kun innbundet. Og Hamsun og Duun og Kielland. Og Doris Lessing. 

Bästa lässnackset: Et eller annet som ikke setter flekker i bøkene. Sjokolade er ikke alltid egnet. 

Bästa läsdrycken: Te. Alltid.

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Sus i trær, en hest som vrinsker lykkelig langt borte.. eller klavermusikk av Bach. Bølgeskvulp. 

När på dygnet läser du helst? Når som helst når jeg kan. 

Bästa bakfylleläsningen: Jeg er aldri full, og dermed aldri bakfull. 

Bästa kollektivtrafikläsningen: Jeg har alltid ei bok i veska, så her kommer det mer an på bokas vekt enn innhold. Jeg vil si en pocketbok! 

Ok, deres tur! 

mandag, oktober 14, 2013

Høsttradisjonen


Her en lørdag gjennomførte jeg min vanlige solfylte høsthelgedagtradisjon: Drikke te i verandadøra, med Kate Bush' "The kick inside" snurrende på platespilleren og en bunke amerikanske teenager-magasiner fra tidlig 90tall på fanget. Chloés 80talls-parfyme på håndleddet, mitt 15-årige jeg i hodet. Dette har jeg skrevet om flere ganger tidligere, klikk her for utdypning.

Bladene er ganske fillete. Jeg har lest hvert ord i dem. Klikk her for en liten titt på YM sitt oktobernummer fra 1990! Og her er favoritten min - augustnummeret fra 1989! Det må jeg egentlig teipe; sidene faller ut.  Augustnummeret fra 1991 kan dere se her,  og for litt skolestart-pepp fra 1993 - klikk her. Gode råd om f.eks. hvor lenge før skolestart man bør ta permanent, for å bli vant til krøllene før man setter seg på skolebenken - men ikke så lenge før at krøllene begynner å vokse ut. Viktig!



Finesse! Skulle gjerne hatt noen flasker av den balsamen, den luktet så godt!


På denne tiden var det supermodellene som regjerte, de hadde Prins Valiant-sveis som så dum ut på absolutt alle andre, og ekstremt tynne øyenbryn. 


Og Liv Tyler var 16 år og modell, ikke filmstjerne ennå, og også hun hadde tynne øyenbryn. 



Til våren skal jeg huske å vise dere mitt Seventeen-prom-magazine fra mars 1989. Det var det første jeg fikk. 





søndag, oktober 13, 2013

De siste par ukene via Instagram


Dette er akkurat nå. Jeg tenner opp for første gang i høst, drikker te, og hører morgenkonserten i P2. 




Gårsdagens fangst! Vinylsalg i en butikk, og jammen hadde de Prefab Sprouts nyeste som var utsolgt andre steder. 





Mimring tilbake til ungdomsskolen. Side A på denne platen er suveren! 




Oktoberbukett. Til neste år skal jeg så enda flere ringblomster, de er vidunderlige!




Høst-yr Bolivar er covergirl på Donaldbladet jeg fikk av min mann. 





Lørdagskveld, tidlig i seng, trøtt som en strømpe, koselig sengetøy. 





Deler av forrige lørdags loppis-fangst. 




Et festlig kort som kom i posten her om dagen. Man kan virkelig ta og føle på den elektriske stemningen mellom de to dansende. Det gnistrer!





En dag jeg hadde vært ekstra vågal og presset meg selv, og mestret noe nytt og skummelt, kjøpte jeg blomster til meg selv. 




Reklame fra en av mine tidlig-nittitalls ungpikeblader fra USA. Jeg hadde spraygeléen (den lilla), som duftet himmelsk og gjorde håret mitt beach wavy - i allefall så lenge jeg var i Los Angeles / Santa Monica og fikk hjelp av den salte havbrisen. Hjemme i vinter-Norge funka det ikke fullt så bra. 




Enda en ungdomsskoleklassiker! Det vil si, jeg hører på den hver høst. Men det var på ungdomsskolen jeg oppdaget den. 




Lørdagskveld med opera i P2 og erteblomster på bordet. 




En av de siste dagene med NRK Gull, som jeg savner intenst.
Heldigvis har flere av favorittprogrammene mine blitt med over til den nye kanalen P1+! 


lørdag, oktober 12, 2013

Lørdag


(Ikke planlagt) fargematching på en lørdags formiddag, med fin musikk på radio og sol ute i hagen. Ha en fin dag alle sammen!

fredag, oktober 11, 2013

Glamorøs fredag


God morgen! Første dag med duffelcoat! (Hvis noen har tips til hva man kan gjøre med glidelåser som spretter opp nedenfra bare man ser på dem, evt setter seg /bøyer seg ned - uten å bytte dem ut - så gi lyd!) 

Travel dag, men jeg sitter allikevel og inhalerer min Chanel Bois des Iles på håndleddet så øynene går i kryss. Givenchy dingler i ørene, og goretex-joggesko drar ned inntrykket litt, men det må jo være litt kontraster i glamouren! Det blir nok en rolig kveld, for i morgen er det jobbelørdag, men helgefølelsen er her åkkesom! Etter jobb skal jeg kjøpe LPer på vei hjem. Den beste måten å feire fredagen på!

Ha en fin dag, hele hurven!

En groovy låt til helgen må dere jo få: 



Adjø!


torsdag, oktober 10, 2013

Nobelprisen


Så hyggelig at Alice Munro fikk Nobelprisen i litteratur! Jeg er stor fan av henne, kunne ha skrevet mye om det, men her og nå i all travelhet sier jeg bare HURRA og linker til en av mine bokomtaler:

Her.

tirsdag, oktober 08, 2013

Eføy-tips



Jeg har i grunnen alltid hatt grønne fingre, men eføyer har jeg aldri klart å holde liv i. De har dødd etter få dager, og jeg har aldri skjønt om de har tørket ut eller druknet. Jeg hadde nærmest gitt dem helt opp, inntil mamma tipset meg om at de helst bør stå i vann hele tiden. Rådet var å sette den i en glass-skål, sånn at jeg hele tiden ser hvor mye vann som er igjen. Det har funket! Denne frodige klatrende planten på bildet over (som henger langt nedenfor det dere kan se) har jeg nå holdt liv i siden begynnelsen av januar. Ti måneder! Mot tidligere fire dager. Herved er rådet bragt videre. Ikke hell vann oppi planten - la den heller stå i vann så den kan drikke når og hvor mye den vil. 


mandag, oktober 07, 2013

Kva las du no?



Nå, kjære lesere, hva leser dere for tiden? 

Jeg er godt i gang med "What I loved" av Siri Hustvedt, en av de få av henne som jeg ennå ikke har lest. Det tar litt tid - jeg har ikke hatt så mye lesetid i det siste, men liker den godt og savner å fordype meg i bøker. Kanskje jeg rett og slett skal sette av et par timer i dag!

Ok, deres tur!

søndag, oktober 06, 2013

Søndag



Søndag med tur i skogen




Søndag med vakre farger




Søndag med høstblomster i hagen




Søndag med sommerblomster som stadig lever i hagen




Og søndag med Mrs. Kim. 






lørdag, oktober 05, 2013

Populære innlegg