tirsdag, desember 31, 2013

Godt nytt år!


Kjære lesere av denne blogg! Jeg sier som jeg gjorde på nyttårsaften i fjor og året før: 

Tusen takk for alle hyggelige kommentarer, mailer, presanger og julekort jeg har fått av dere i året som har gått. Jeg har verdens beste lesere! Dere er en gjeng med smarte og oppegående mennesker som støtter og oppmuntrer hverandre i kommentarfeltet, uten å vite hverandres navn eller bakgrunn. Antallet ufine kommentarer er lik null, jeg må så å si aldri sensurere noe som helst, og det sier litt om hvor lite misunnelse og jantelov som råder blant denne bloggens lesere. Det er jeg veldig glad for. 

Jeg håper dere alle har en fin nyttårsaften! Pass på hundene når rakettene begynner å smelle, og husk at barn foretrekker klinkende edru foreldre om de får velge. 

Min elskede har akkurat laget ferdig aftenens dessert (créme brûlée, som han lager hver nyttårsaften) mens jeg har sittet ved ovnen og lest. Nå skal vi straks lage en bedre middag, men aller først skal vi gå en tur. 


Og aftenens nyttårsmelodi er det Peggy Lee som står for. Denne innspillingen gjorde hun da hun var over seksti år, og kanskje er det også noe av det aller mest ekte hun gjorde. En underbar sangerinne var hun. Klump i halsen. 





Jeg ønsker hver og en av dere et riktig fint og fredelig 2014! Vi ses snart!

GODT NYTT ÅR!

søndag, desember 29, 2013

Finn stilen: Romjul


En avslappende romjulscollage må vi ha! Eller nyttårsaften for den del, siden det sikkert er mange som i likhet med meg ikke er glad i fyrverkeri og fyll og heller vil være hjemme sammen med de/den man er glad i. Her er det en grønn sofa fra Claesson Koivisto Rune som er hovedpersonen, og man kan gjerne være kledd i en myk cashmeregenser, en tilsvarende myk bukse og tøfler - alt fra Uniqlo - når man slenger seg oppi den for å gi seg i kast med en bunke bøker som venter. Duft: Wonderwood fra Comme des Garcons, som passer bra til duften fra peisen. Ellers: Hvit julete fra Harney&Sons, tekopp fra Jasper Conran / Wedgwood, og fin grønn tekanne fra Linea. Som soundtrack har jeg plukket ut Brahms' første symfoni i en innspilling med Karajan og Berlin, på vinyl. 

Fortsatt god romjul! 

lørdag, desember 28, 2013

Kva las du no?


Nå vil jeg høre hva dere leser i jula! Noen av dere har sikkert vært gjennom flere bøker allerede, så nå er det på tide med et lite regnskap! Jeg er fremdeles på min første - nemlig Jane Austens "Overtalelse" ("Persuasion"), og etterpå har jeg tenkt å lese Dickens' "A Christmas Carol" som jeg fikk til jul. Jeg har en bunke med juleferiebøker liggende - jeg tok en raid på biblioteket for et par uker siden, så jeg får se hvor langt jeg kommer. Ennå er det over ei uke igjen av ferien!

Deres tur! 

Monica på tv i dag!






Jeg vet at mange av dere liker Monica Zetterlund, akkurat som jeg gjør, og kanskje så dere filmen om henne som hadde premiere i sommer. I dag har vi alle sjansen til å se to programmer på Svt2 - først blir det flere opptak fra da hun samarbeidet med Bill Evans (kl. 1545), og deretter en dokumentar om Monica (kl. 1620). 

Førstnevnte ligger allerede ute og kan ses her

Fin gave fra en Secret Santa!




Se hva som dukket opp i posten i går! Dere husker kanskje at jeg har etterlyst denne teen som har vært vanskelig å få tak i de siste årene, både her og utenlands? I går kom en pakke dumpende ned i postkassa, og det er bloggleser Nenna som har vært på tokt i Tyskland og funnet min elskede tenåringsyndlings-te der. Tusen millioner takk, Nenna! Gjett om jeg ble glad! Måtte sende en mms til min kusine som liker den like godt som jeg - og savner den like mye. 

For en romjulsdrøm!


fredag, desember 27, 2013

Glamorøs romjulsfredag!


God formiddag! Ikke husket jeg at det er fredag i dag, før jeg akkurat ble gjort oppmerksom på det! Her er glamouren passe julecasual, med en slags førtitallsfrisyre, lyseknallblå Givenchy-steiner dinglende fra ørene og myk kasjmir-genser. Jeg leser Jane Austen og drikker julete. 

Hva driver dere med? Rapporter mottas! 

Her er forøvrig første halvdel av kantate nr 3 fra Juleoratoriet, som er skrevet for akkurat denne dagen. 



Fortsatt fin romjul ønsker jeg dere!

mvh Glamourbibliotekaren. 

p.s. det kommer en "kva las du no" i morgen, så det er bare å gå i gang med julelektyren!

Vårt juletre

Vi har som vanlig en edelgran, litt lavere i år enn tidligere, og den ble pyntet helt oppunder jul - og står til et eller annet tidspunkt mellom 13.dag og 20.dag. Jeg elsker å ha juletreet tent i den halvmørke stua om morgenen når jeg har begynt å jobbe igjen etter juleferien! Pynten består stort sett av arvegods og andre nostalgiske ting, det aller meste er enkeltstående pynt (med unntak av halmstjerner og farmor-heklede snøfnugg som jeg har mange av). Jeg pleier å kjøpe én ny ting til treet hvert år, og helst i utlandet som minne fra en reise. 

La meg presentere: Vårt juletre anno 2013!


En liten basunspillende engel fra domkirka i Sienna. 



En syklist kjøpt i en julepyntbutikk på Pier 17 i New York for mange år siden, som ramla i gulvet og mista sykkelen sin før den rakk å bli hengt opp i et tre. Men det gjør ikke noe. 


Et eldgammelt juletre-perlekjede fra loppemarked. Jeg tror det kan være fra tidlig 1900-tall eller muligens enda eldre. 


Min barndoms yndlings-kule! Denne tilhørte farmor, og jeg arvet den. 




En annen av farmors fine som jeg har fått. 




Julegave fra en av mine halvsvenske nevøer da de var små. 



Halmstjerner har jeg mange av, de er fine!



Min manns medalje fra Landsskytterstevnet en gang på 90-tallet. 


Og høyt i toppen to blanke stjerner! Den nederste var mamma og pappas, den ble pensjonert for en god del år siden og jeg overtok den. Skrøpelig og søt! Den øverste har jeg kjøpt hos Mysterud på Sagene - en av mine yndlingsbutikker på denne jord. 



Her er treet!



torsdag, desember 26, 2013

De siste par ukene via Instagram


Håper dere har det fint i jula, alle sammen! Her er noen bilder som oppsummere de siste par ukene for min del. 




Denne karen ble en Instagram-hit. Flere bilder av juletreet kommer i morgen!




En fin julegave fra en god venninne. Elegant omslag!




Julemusikken over noen: Johann Sebastian Bach sitt juleoratorium, her i en flott innspilling med bl.a. Andreas Scholl og Werner Güra under ledelse av René Jacobs. 




Adventssol på min gamle halmstjerne og de fine Karin Larsson-gardinene på kjøkkenet!




"Do they know it's Christmas". Bring it on, boys. 




Varm sjokolade hos Bodil på Bare Jazz sammen med min elskede. 




Her slenger jeg meg oppi rett som det er. 





En juleglede på bordet. De er så fine!




Jeg blir fylt av et hellig juleraseri bare jeg ser Onkel Blå. Tante Fiolett spiller, Schubert og Mozart våker over henne, og onkel Blå forsøker å blande seg som den besserwisseren han er. 




Snow, snow, snow, snow, SNOOOOW!






tirsdag, desember 24, 2013

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 24



Glamourbibliotekaren ønsker sine lesere en riktig, riktig fin jul! La skuldrene senke seg, spis god mat, les gode bøker, se gamle filmer, gå turer og få røde kinn! Vær snille mot hverandre og gi fuglene mat.


Til slutt: har du ikke Bachs juleoratorium på plate, kan du høre det her. Pauker og basuner, la jula komme!


GOD JUL!!!


mandag, desember 23, 2013

Jul hos Glamourbibliotekaren

Velkommen inn i mitt hus! Det er lenge siden sist jeg la ut bilder herfra, så jeg tenkte det kunne være en passende anledning nå når det er pyntet til høytid. Her feirer vi jul! Det eneste som er nytt av året er en liten hjort i juletreet, det skal vi se på en annen dag. Ellers går det i samme gode gamle pynt hvert år her, arvegods og minner, samt vintergrønt fra hagen og skogen. 


Litt julestemning på soverommet også. Rødrutete sengetøy i allefall! Som forøvrig matcher min rødstripete nattkjole


Juleglede, gammel messingstake og linløper vevd av sambygding på bordet, og barlind fra hagen i en krukke på skjenken. 


Farmors flortynne gardiner!






Engel, granbar og lys på pianoet ved siden av bilder av de man savner mest.



Samt en heidundrende julekrybbe bestående av en rådyrhjort, en gullrein, et ekorn, en mops, en st.bernhardshund, Bach, to skjeggete nisser, og en liten nissebaby i et nøtteskall. Samt en gjeng til høyre der; strikket nisse, rar mus og en hvit engel. 


Mitt gamle telys-hus fra jeg var liten! 


Litt pynt i trappa også. 



Lesekroken foran ovnen - jeg ber dere legge merke til årets største julekort (oppå ovnen) som jeg fikk i posten av min kusine. 



Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 23

Nå, hvordan ligger dere an? Hogger dere juletre i skogen med snø opp til midja? Slakter dere griser? Er det dagen for å rulle duker og pusse messing? Banke matter? Bone gulv? Koke sylte? Steke fattigmann til luftveiene tetter seg av smult? Fyre opp i den iskalde penstuen som er avstengt resten av året? Feie trappa med ny flunkende ny hjemmelaget sopelime av bjørkeris? Rulle opp håret i krøllspenner og leggevann, for så å våkne i morgen med dundrende hodepine og et hode fullt av små krusete krøller?

Jeg håper alle slipper et høyt stressnivå i dag! (selv om det kanskje var noen som fikk doblet pulsen akkurat nå; "Oi, sopelimer har jeg glemt! Hvor ble det av grisen jeg skulle slakte? Krøllspenner, hjelp, hvor er de?? Penstua - har vi penstue??")


Kos dere, senk tempoet, pust litt. Jul blir det uansett! Jeg sier som Ernst og Underbara Clara - når man demper belysningen, og tenner stearinlys, ser man ikke hybelkaninene i hjørnene. 


Ekstra god stemning blir det om Radio Glamourbibliotekars julespesial  snurres i gang! (424 abonnenter så langt, hundre nye bare nå i desember, det gleder mitt musikkpusherhjerte.) Passer meget fint til juletrepyntingen som foregår i de tusen hjem i aften. 




søndag, desember 22, 2013

Årets julebachst


Jeg fortalte vel om min Johann Sebastian Bach-pepperkakeform? Kjøpt i Leipzig i sommer, på Bach-museet. Her en kveld fant jeg den fram og trykket ut mange små fine pepperkakebacher.  


Noen av dem ble pyntet også! Parykken måtte på plass. 



Og her er resultatet av den andre forma jeg kjøpte - nemlig Thomaskirche, Bachs arbeidssted i alle årene i Leipzig. Dekorert i full fart; jeg skulle hatt både grå og mørkebrun farge her men det har jeg jo ikke. Håper dere føler de tredimensjonale formene som melisen ikke helt fikk fram. 



Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 22


Ny pysjamas til jul er fint! Jeg husker jeg syntes det var stor stas å tasse rundt i ny nattdrakt etter kveldsbadet på lillejulaften da jeg var liten, og julen er kanskje den tiden på året hvor pysjamas også i stor grad fungerer som antrekk dagtid. I år går jeg for en splitter ny blå og prikkete variant som antagelig ikke er like holdbar som min gamle herrepysj fra gymnaset (som jeg måtte ta farvel med for  tre-fire år siden). Men den duger! Wolcom yule, sier jeg bare. I'm ready!

lørdag, desember 21, 2013

Årets adventskalender



Tidligere år har jeg hatt adventskalender fra den danske tesalongen Tante T i København. I år rakk jeg ikke å sikre meg den, men til alt hell fikk jeg tilsendt denne engelske varianten fra en venninne som mente den måtte være midt i blinken for meg. Flaks! Jeg ga like godt en maken til min søster. Mye god te her også! Tekalendere har blitt veldig populært de siste årene, hvilket jo er en bra ting for oss te-elskere. 


Ivan Turgenjev / Et adelshjem. - Oslo : Solum, 1994. - 200 s.



Denne har jeg lyst til å lese om igjen med en eneste gang. Jeg liker de store russerne! Tsjekhov, Tolstoj, Gogol, Turgenjev, Dostojevskij

Dessuten vil jeg ha en nattergal i haven som kan synge når jeg sitter ute og drikker te på verandaen på deilige vårkvelder. 



Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 21


Man kan jo alltids håpe på å få en haug med bøker til jul - men uansett er det smart å forberede det som for mange er årets leseferie: Lage en pen liten bunke med bøker man lenge har hatt lyst til å lese. Nå er det tid for denslags! Jeg har kjøpt så mange på loppis det siste året at jeg har mer enn nok å velge blant. Men selvfølgelig ønsker jeg meg bøker til jul! Jeg vil ha mange fine lesestunder foran meg utover vinteren! Og aller nærmest: Juleferien. Den er her! Endelig!

(Det kommer snart en "Kva las du no", så dere kan jo bare begynne å tenke ut hva dere skal lese - og etterhvert rapportere om.) 

fredag, desember 20, 2013

Finn stilen: Desember



På tide med desember-utgaven av Finn Stilen! Inspirasjon til julaften! Rød ullkjole fra Monsoon, matchende pumps fra Kate Spade, leppestift og parfyme fra Chanel (No.5), gull-øreringer fra Ralph Lauren, og Sinatras jule-LP! Og en misteltein. 

Glamorøs fredag


God morgen! Det er nest siste glamorøse fredag i 2013, og jeg har juleferie! Jeg våknet naturligvis grytidlig, og nå brenner jeg kongerøkelse og hører på julekantater av Bach i en gammel innspilling med Karl Richter. Teen er straks klar, regningene er betalt i tide, og når min elskede våkner skal vi på kafé og drikke varm sjokolade. Denne helga satser jeg kun på kos og hygge, en del husarbeid (men akkompagnert av glamourbibliotekar-kvalitetssikret julemusikk går det lettere) og film. 

Fredagsrapporter mottas i kommentarfeltet! Riktig god juleferie til dere som starter i dag!









Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 20


Husk å henge ut kornbånd og meiseboller til fuglene! Nek kan man kjøpe bl.a. hos de som selger juletre. Eller på julemarkeder. Og sikkert mange andre steder. Vi skaffet oss fuglebrett for et par år siden. Spørsmålet var: Hvor setter man det for at den digre nabokatta (som egentlig skal lyde navnet Fyrst Mysjkin, men overhodet ikke er interessert i å bli klappet) ikke skal se på det som sitt eget personlige matfat når småfuglene sitter der og spiser?? Men så fant min glupe mann en gammel piasava-kost som egnet seg bra som påle. Nå kan fuglene spise i fred!

Og dessuten: I dag skal vi kjøpe juletre! Gleder meg til å pynte det om noen dager! 



torsdag, desember 19, 2013

Radio Glamourbibliotekars juleutgave



I går var jeg innom min lokale matbutikk, hvor det stod på en eller annen julesamleplate der alle sangerne skrek og wailet til ørene mine verket og jeg glemte hva jeg skulle handle. 

Man kan jo virkelig bli gal av julehandel under slike forhold, ikke minst hvis man har ærender man må få unnagjort i en fart og det er stappfullt av mennesker på alle kanter. 

Jeg minner igjen om min julespilleliste på Spotify som er helt fri for mas. Nærmere 400 av dere følger den allerede, men det er plass til mange flere. 

Velkommen, alle glade og/eller slitne ører!


Populære innlegg