søndag, november 26, 2017

Årets musikkjulegavetips fra Glamourbibliotekaren



Som dere vet, mener jeg at musikk er blant det beste man kan gi og få til jul! Derfor pleier jeg ca hvert år å tipse om plater jeg synes alle bør ha, både eldre og nyere. Jeg linker til flere engelske nettbutikker her nå, men mange av disse er også å få tak i hos Eldorado bokhandel i Torggata i Oslo, samt LaWo-store som er en utmerket klassisk platebutikk som ligger under Oslo konserthus (i bakken ned fra NSB Nationaltheatret retning Rådhusplassen).

Nå har jeg jo ikke fått med meg alt som har skjedd på denne fronten i år, mammaperm som dere vet, men disse kan jeg anbefale av hele mitt hjerte: 


*Schumannlieder med Matthias Goerne, akkompagnert av Markus Hinterhäuser. Utvalget og sammensetningen av sanger er nydelig i seg selv, og Goerne synger dem så følsomt og fint. Denne gir jeg bort til flere selv. Noen av dere var kanskje i operaen og hørte Goerne synge Schuberts Winterreise i fjor? Han har også gitt ut Bach-kantater for bass i år.

*Carolyn Sampson burde være et kjent navn for lesere av denne bloggen nå! (og musikkbloggen..) 
Hennes nyeste utgivelse er en duoplate med kontratenoren Iestyn Davies, også en gjenganger i mine blogger og ører, og de synger Purcell, Mendelssohn, Schumann og Quilter. 

Hennes Mozart-plate fra 2006 er stadig like aktuell, og stadig like billig siden den ble reutgitt i Hyperions 30-årsjubileumsserie. 60 kroner eller deromkring hos MDT! For ikke å snakke om "Fleurs", som jeg var så inderlig spent på siden jeg ikke hadde hørt henne i romantisk repertoar før. Men gjett om jeg var fornøyd!!




*Leif Ove Andsnes' nye plate med klaverstykker av Sibelius er veldig flott! 

*Arcadi Volodos spiller Brahms veldig bra. 

*Sabine Devieilhe har kommet med en plate med franske romanser nå. Veldig, veldig fint. Jeg falt veldig for hennes Mozart-plate for et par år siden. 

*Yulianna Avdeeva har gitt ut suiter av Bach (en engelsk og en fransk), og jeg er begeistret for henne. Hun vant den prestisjetunge Chopin-konkurransen i 2010, som første kvinnelige vinner siden Martha Argerich i 1965 (!), og ga i fjor ut en soloplate med musikk av nettopp Chopin, samt Mozart og Liszt. Hun er en flott pianist, som jeg hadde gleden av å høre i Paris for et par år siden. 


*Så er det Janine Jansen, og alt hun tar i blir jo til gull. I år har hun + venner (deriblant Martin Fröst) gitt ut Olivier Messiaens dypt rørende Kvartett til tidens ende, som han komponerte da han satt i konsentrasjonsleir under krigen. 


Flere tips fra fjorårets utgivelser: 

Fiolinisten Lisa Batiashvili kom med en innspilling av fiolinkonsertene til Tsjajkovskij og Sibelius, sammen med Staatskapelle Berlin og deres leder Daniel Barenboim. Det første jeg hørte fra denne plata var andresatsen fra Tsjajkovskij-konserten, forøvrig en sats som har fulgt meg siden tenårene, men jeg tror aldri jeg har hørt den blitt spilt så nydelig før. Og Sibelius-konserten... Stemningen i åpningen av første sats er alene verdt kjøpet. Denne plata er sikkerstikk-julegave!! Gi den til foreldre, svigerforeldre, søsken og gode venner! Jeg digger forresten at Deutsche Grammophon har begynt å blåse opp den gule logoen igjen til gamle dagers størrelse.

Som tidligere nevnt: Murray Perahia ga i fjor ut de franske suitene til Johann Sebastian Bach, som jeg har puslet litt med selv i perioder, og han spiller dem med glans. Han er en slags kong Midas, jeg husker da Händel og Scarlatti-plata hans kom, eller de engelske suitene til Bach - han behersker barokkmusikk så uendelig bra. 

Mitsuko Uchida er en av mine yndlingstolkere av Mozart, og Schubert for den del - og hun gir stadig ut Mozart-konserter på Decca. Hun leder orkesteret selv, og fjorårets utgivelse inneholder klaverkonsert nr. 17 og 25

Carolyn Sampsons plate fra i fjor er en samling lieder av forskjellige komponister med tekster av Paul Verlaine. Noen ganske kjente sanger, andre mindre kjente, noen helt ukjente. Carolyn passer til romanser fra alle epoker, det er det virkelig ikke alle som gjør. Jeg gråter når hun synger Bach, Mozart, Schumann, Hahn.

Er man glad i lieder av Schubert, finnes det utallige innspillinger å velge blant. Av de som er kommet de siste årene, vil jeg av hele mitt hjerte anbefale barytonen Florian Boesch sine. Han akkompagneres av Malcolm Martineau (glemmer aldri da jeg satt helt alene i en konsertsal og hørte han øve!). Florian Boesch har en praktfull stemme, myk, dynamisk og levende, uten å bli for intens i tolkningene sine.  Han har tidligere gitt ut Schwanengesang, Die schöne Müllerin og Winterreise, og fjorårets plate inneholder en del enkeltstående lieder av Schubert.




I tillegg nevner jeg disse evige klassikerne:
Magdalena Kozenas Bach-arieplate fra 1997 da hun var pur ung - jeg synes hun gjorde Bach best da. Hun har gjort mye etterpå, og er en sanger på høyt nivå, men jeg synes hun synger med flere nyanser på de tidligere utgivelsene. Mer følsomt. Denne Bach-plata er en juvel. 

Den fineste innspillingen av Bachs messe i h-moll er etter min smak Philippe Herreweghe og Collegium Vocale sin fra 2012. Det er turnéplanen til disse solistene (og ensemblet) jeg pleier å legge opp ferieplanene mine etter. 

Den franske sopranen Sandrine Piaus "Évocation" er noe av det vakreste jeg noensinne har hørt. Hun synger romanser av Chausson, Richard Strauss, Debussy, Zemlinsky m.fl på en gåsehudframkallende måte. 

Juleoratoriet av Johann Sebastian Bach er noe av det som gir meg aller mest julestemning. Hjemme hadde vi en gammel langsom innspilling med Karl Richter inntil John Eliot Gardiner kom med sin litt lettere og mer moderne versjon i 1987. Den synes jeg holder mål fremdeles. Solistene er gode, hvilket er alfa og omega i slike verker. Anne Sofie von Otter synger altstemmen, og Anthony Rolfe Johnson er tenor. Hos MDT.co.uk har de den til 8 (!) pund, men hvis man vil investere i flere av de store kirkemusikkverkene til Bach kan man hos MDT kjøpe en samling som i tillegg inneholder Gardiners innspillinger av h-moll-messa, Johannespasjonen og Matteuspasjonen - hele 9 cder for bare litt over 200 kroner. Det må man kalle et varp! Jeg har alle hver for seg og kan herved anbefale dem av hele mitt hjerte. 

En annen fin innspilling med strålende solister er René Jacobs sin med Andreas Scholl på alt og Werner Güra på tenor. Denne er ikke så lett å få tak i på cd lenger! Arkivmusic.com har den. 

Händels Messias finnes også i mange innspillinger - og den jeg liker aller best selv, er nok William Christie sin med Sandrine Piau, Barbara Schlick, Andreas Scholl og Mark Padmore. Mark Padmore har forøvrig en egen Händel-plate som er veldig fin (og skremmende billig!!).

Vivaldis Stabat Mater kom i en fin innspilling for noen år siden med kontratenoren Daniel Taylor, men jeg tror allikevel jeg synes Andreas Scholl sin er enda bedre. Anbefales sterkt!

Maria Joao Pires' nydelige innspilling av Chopins nocturner er reutgitt til en svært sympatisk pris.

 
Debussys eneste klavertrio er en av de nydeligste stykker kammermusikk jeg vet. Det er et ungdomsverk, han var ikke gamle karen da han skrev det, og stilen er snarere senromantisk og ikke så impresjonistisk av seg. Det finnes en god del innspillinger, men jeg sverger til en som ble utgitt på Naxos for over 20 år siden: Joachim trio. De har noe som jeg savner i samtlige andre innspillinger jeg har hørt. Kjøp denne!


Anbefalte innspillinger av diverse komponisters Requiem


Søndagskurs i Bach-kantater med tips til innspillinger

God musikalsk juleshopping! og som alltid - bare spør om dere lurer på noe, jeg svarer villig vekk og fordyper meg mer enn gjerne enda mer innen dette feltet! Det er for eksempel tilbud på mange plater både fra kvalitetsmerket Hyperion og Harmonia Mundi hos MDT nå, så hvis noen trenger tips - nøl ikke!




3 kommentarer:

Anonym sa...

For en fin oversikt med mange og varierte anbefalinger! For meg som kan veldig lite om klassisk musikk og stort sett spiller det samme om igjen, er dette inspirerende og lærerikt. 1000 takk for all tiden du legger ned i å lage slike oversikter og innsikter for oss :-)

Karianne sa...

Tusen takk for flotte tips! Prøver å henge med noenlunde selv, men Yulianna Avdeeva hadde gått meg hus forbi. Hørte litt på YouTube, høres veldig bra ut. Skal absolutt kjøpe hennes plater. Har du noen yndlingstolker av Schubert når det gjelder kvinnelige sangere forresten?

Maja sa...

Fantastisk! Jula er redda! Tusen millioner takk! LaWo-butikken er så koselig, jeg skal ta turen innom i løpet av uka. God mandag!

Populære innlegg