fredag, september 30, 2005

Glamourspørsmål fra leser: Innredning

Kjære Glamorøse Bibliotekar,
I ettermiddag får jeg nøkler til mitt nye hjem, en fin leilighet på ca. 50 kvm. Gleder meg noe voldsomt! Nye møbler er innkjøpt og alt er stor stas. Men når oppussingen er over kommer jeg til det som er vrient. Jeg har jo bodd hjemmefra i over ti år, og da har det jo hopet seg opp diverse saker. Jeg snakker om bilder, lysestaker, skåler, fat og ymse annet nips, fint eller mindre fint.
Det jeg lurer på er om du, eller noen av leserene av bloggen, har noen tips til hvordan jeg skal gå fram. Man ser seg jo litt blind på sine egne ting, og jeg tror nok det er mye som er modent for utskiftning. Det er jo spesielt gøy med noe "nytt" og freescht når man flytter til et nytt sted. Og ja, bare så dere er klar over det; jeg er ingen nipsedame! Less is more, mener jeg. Over hele fjøla :)

Vennlig hilsen Hege


Kjære Hege,
takk for din henvendelse!
Innredning handler i høyeste grad om personlig smak og interesse. Derfor blir mitt svar ganske subjektivt.
Jeg kjenner meg igjen i det du skriver - det hoper seg opp med lysestaker og vaser og kopper og bilder som representerer de siste ti årene av ens liv. Kanskje bør man prise seg lykkelig over at man har plassmangel, sånn at man blir tvunget til å kvitte seg med en del av det. Stikkordet er LOPPEMARKED. Det er helt sikkert et eller annet skolekorps i Binde eller Henning som blir overlykkelig hvis du donerer noe til dem. Og du har et bra utgangspunkt i og med at du ikke er en nipsedame - for da kan du jo begynne med å ta for deg rene pynte-ting - hva skal du med dem, med mindre det er noe med affeksjonsverdi? (Ting man har fått av andre er vanskeligere å ta stilling til.) Deretter går du løs på bilder i billige rammer, masseproduserte plakater fra IKEA osv.. er dette kunst som fortjener plass på den rene og nye veggen din? Hvis svaret er nei, legger du dem også i loppis-esken. Så kan du konsentrere deg om nøytrale bruks-ting. Ting du vet du får bruk for, og som funker bra, kan du jo ta vare på - med mindre du vil friske opp med en litt mer trendy variant av samme sort, f.eks. en ny hvitløkspresse hvis den gamle har sett bedre dager. Jeg fant ut at jeg ikke behøvde ti tresleiver, så jeg ga bort halvparten. Jeg trenger heller ikke to kjevler, fem tesiler, to identiske sitronpresser osv.

Jeg har klart å kvitte meg med en god del lysestaker, vaser, kopper osv de siste årene. Jeg har tatt vare på de jeg har arvet, de kule retro-variantene jeg har kjøpt på loppis, og de litt mer eksklusive sakene som jeg evt. har fått i gave. Jeg ryddet ut av skuffer og skap med affeksjonsverdi-tanken i hodet, i tillegg til "har jeg noensinne brukt denne? Og hvorfor har jeg egentlig ikke det? Fordi den er stygg"-grublinger. Man må sette litt hardt mot hardt, ellers ender man opp som alle disse samlerne som har tre busser og åtte bilvrak på gårdsplassen, for å dra det litt langt.

Jeg har en "bruksanvisning" når jeg rydder loftsboden, 1 til 2 ganger i året. Når jeg blir litt usikker på om jeg fremdeles skal ta vare på en ting, tenker jeg "Har jeg brukt denne det siste året?" og hvis svaret er nei, går den rett til loppis. Er svaret "Nei, men den kjøpte vi jo der og der og den minner meg om ditt og datt", legger jeg den til side så den får være med ett år til. Neste år, når tanken har modnet litt inni mitt hode, kan det hende at svaret er brutalt NEI. Bort med den. Veldig smart!

Jeg er nok litt for opptatt av affeksjonsverdi og derfor har jeg litt for mye ting overalt, men jeg har i allefall sluttet å kjøpe inn ting til hus og hjem uten å tenke "vil jeg egentlig ha denne? Har jeg bruk for denne? ELSKER jeg denne?" - det er veldig smart. Oftest er svaret NEI. Jeg er litt opptatt av at man virkelig skal like de tingene man har, at det ikke bare er tilfeldige ting som står der og samler støv. Det er bedre å ha to kule blomstervaser som du virkelig liker, enn ti "upersonlige" som du ikke bryr deg om... (når har man ti blomsterbuketter på en gang, anyway?)

With that in mind vil jeg råde deg til å kaste ut alt som du ikke har følelser for og heller ikke har brukt på en stund. Men ikke KAST det - som sagt, gi det bort til loppis. Ditt søppel kan være andres skatter...

Lykke til! Og ring gjerne min hotline om du trenger råd i helgen!
Glamourbibliotekaren.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen takk for tips!
Jeg hadde ikke tenkt på at jeg kan vrake kjøkkenutstyr etter samme prinsipp som nips og annen unyttig pynt.

Vennlig hilsen Hege

Anonym sa...

Tack för bra och handfasta råd! Jag har själv flyttat nyligen och ännu inte rensat ut allt som kom i dagen då.

Främst blev jag överraskad över hur många lådor jag samlat på mig! Sko-askar, boxen som DVD-spelaren kom i, de små paketen med parfymer jag skickat efter från andra sidan jordklotet... Snälla Glam-Bibliotekarien, vad skall jag göra med dem? Jag inbillar mig att jag skulle kunna få användning för dem, men jag kanske lurar mig själv där. De flesta lådorna är halv-stora och egentligen inte så praktiska.

Var klok och sträng mot mig, och berätta vad jag skall göra med alla mina lådor!

Glamourbibliotekaren sa...

Kjære Jenny,
her er noen tips til deg (og andre):

1. Parfyme-esker og andre postordre-esker: Kast.
2. Sko-esker: Hvis du oppbevarer skoene dine i dem, er det jo ok å ha dem. Hvis du ikke bruker dem til noe, kast dem. Jeg tar vare på kanskje 10% og bruker dem til å samle betalte regninger og andre kvitteringer som jeg ikke nødvendigvis får bruk for, men som man bør ta vare på noen år. Så setter jeg dem på loftet. Men kast alle du ikke bruker NÅ! Eller ta vare på maks 2..
3. Dvd-esker o.l.: Disse kan være smarte å ta vare på, i tilfelle det står noe serienummer e.l. på dem. Men du kan jo bare klippe ut den delen av eska som det står informasjon på, og kaste resten.

Lykke til!
glambibliotekaren

Anonym sa...

Ååååhhhhh!
I går pakket jeg ut en eske som ikke har vært åpnet på fire år. Jeg fant en del ting som jeg ikke husket at jeg hadde, spesielt var det noen krus jeg har kjøpt og fått som jeg rett og slett hadde glemt. Det var veldig kjekt :) Men jeg fant også mye annet rart som jeg ikke visste at jeg hadde.

Hilsen Hege

Anonym sa...

Hei Hege og alle dere andre!
jeg har arvet to bestemødre på to år og bor fortsatt på 45 kvadrat med mann og katt... jeg praktiserer sirkulering i leiligheten. et fåtall saker som er fine / personlige/ sesongsaktuelle får stå framme en stund, og så bytter jeg. Ellers har jeg lært meg at om man tenker maks tre farger i et rom unngår man at det ser rotete ut, selv om det er lite.
Som innehaver av små skap, en hel del sko og en mann med DIGRE føtter råder jeg alle kvinnemennesker til å oppbevare finsko i skoesker.

Førjulsklem fra Stockholm

Populære innlegg