fredag, februar 29, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Orgelmusikk

Hei - igjen :-)
Jeg er veldig glad i orgelmusikk - Bach selvsagt, og Saint-Saëns Symfoni nr. 3. Spesielt hvis de spiller på det dype registeret og er litt "voldsomt" slik at det blir litt melankolsk. Har du noen favoritter du vil anbefale som kanskje kan utvide orgel-opplevelsene mine ?
God helg!

Hilsen Kjersti


Hei! Klart jeg har! Bach har du allerede nevnt. Jeg liker godt orgelmusikken til Liszt, noe av det er loosely basert på de samme koralene som Bach skrev sin musikk over. Martin Haselböck har spilt inn en hel del av dem på platemerket NCA. Buxtehude kan du jo høre på - danske Bine Bryndorf har spilt inn mye av hans musikk på merket DaCapo. César Franck har mye vakkert... og Charles-Marie Widor... også er det jo mye fint norsk, Arild Sandvold og Ludvig Nielsen for eksempel. Kåre Nordstoga har spilt inn mange fine plater på Simax, f.eks. en med orgelmusikk av Brahms. Dessuten oppfordrer jeg Anna Lovinda til å tipse om hun har noen spesielle favoritter - hun kan nemlig å traktere denne dronningen blant instrumenter!

mvh Glamourbibliotekaren

(Bilde lånt av - og med tillatelse fra - underbaraclara.webblogg.se)

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du er en knupp ! Takk skal du ha, her var det mye herrlig inspirasjon å finne :-) Husker tilbake til en konsert i Oslo Konserthus med debykonserten til en organist, hun spilte Saint Saëns symfoni nr 3. Den lilla dama på det store instrumentet. Fantastisk. Og "alle de andre" som var der var ...over...60...klarer ikke å komme hva hun heter, men hun var organist i Ris kirke dengang.

Anonym sa...

Har du vært på orgelkonsert i Kongsberg kirke? Det har dessverre ikke jeg (ennå), men Gloger-orgelet der er i hvertfall helt fantastisk å se på :) Hele kirken er flott. Fant et bilde av orgelet:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/Gloger_organ_Kongsberg.jpg/625px-Gloger_organ_Kongsberg.jpg

Britt Åse sa...

Minner.. Kampen kirke 17.mai 1994 eller -95. Jeg sang sopran i Kampen kro- og kirkekor, og var til stede i kirka da Colin spilte en fantasi over 'Internasjonalen'. Han ga jernet - med musikerkontroll - og det var en gåsehudopplevelse.
Litt OT dette, muligens, men likevel. Kirkeorgel er vidunderlig!!

Glamourbibliotekaren sa...

Kjersti: Værsågod! :)

Peanut: Nei, men jeg har hørt Glogerorgelet på plate og radio! Har absolutt lyst til å høre det live en gang.

Britt Åse: Høres festlig ut! :)

Anonym sa...

Ikke for å undervurdere noe eller noen, men orgelkonserter i Nidarosdomen..! Jul, påske, sommer, høst.. Uslåelig! Innenfor landets grenser iallfall- Notre Dame er ikke å forakte heller! Apropos minner: En helt spesiell mann, meg, påske, sol og Messiaen..

- B sa...

Glogerorgelet i Kongsberg kirke bør virkelig oppleves!

Jeg har hørt det ved flere anledninger, men den mest minneverdige var nok mitt eget bryllup, da organisten spilte brudemarsj komponert av mannen min til meg.
Der snakker du glamourfaktor?! ;-)

Under jazzfestivalen er det alltid en gratiskonsert i kirken, som regel med menighetens kantor (som er en dyktig organist). Kan som sagt anbefales dersom man er på de kanter den første uken i juli...

wine-fueled narcissism sa...

Vil bare nevne det nye orgelet i Fagerborg kirke. Lusket litt rundt under byggingingen, og var vitne til innvielsen. Det har en helt fantastisk mektig klangfylde. :)

Også vil jeg slenge meg på Buxtehude-tipset! Min ubestridte favoritt!

Anonym sa...

Her kommer Anna Lovinda endelig på banen. Ja, jeg var jo selv en gang en liten prinsesse på instrumentenes dronning. Men akk, det er lenge siden nu....
Jeg har flere Bach-innspillinger av Peter Hurford, som jeg gjerne anbefaler. Ellers er Simon Preston også et godt navn.
Jeg er enig i at det er deilig å høre på orgelmusikk med kraft i, og jeg er nesten tvangspreget i å lytte etter hvor lenge organisten holder sluttakkorden. Blir det et milli-sekund for lenge, er opplevelsen borte.
Hører nå på César Francks Choral nr.2 i H-moll spilt av Hurford, organmasterpieces II, utgitt på Decca som er god kvalitet på klassisk. Franck har mye musikk med trøkk i! Og hans Preludie, fuge og variasjon opus 18, er en rolig og melodiøs sviske, men nydelig. Tror min søster vil ha den i sitt bryllupp neste år.
Jeg har som vane at jeg oppsøker kirker når jeg er ute og reiser, og får stort sett bestandig med meg noen gratis orgelkonserter, eller recitals. Så hender det seg at kirken er åpen og noen sitter og øver, og det er en opplevelse det også.
Ellers anbefaler jeg Duruflés requiem, der orgelet lager en nydelig ramme rundt sangen. Også der har jeg en Decca-innspilling. Dobbel-cd med også Faurés requiem. Gutte/manns-kor, som absolutt er å anbefale da det blir en helt egen renhet enn med blandet kor, og kvinnelig solist! Min helt personlige smak, så andre vil sikkert være uenig.
Hmm, kjenner nesten at jeg får trang til å hente frem orgelskoene mine igjen.....

Anonym sa...

Enda flere flotte tips-takk til Anna Lovinda også! vi har forøvrig samme reisevane mtp kirkebesøk :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Kjersti: En leser har nettopp informert meg om at organisten antagelig heter Inger Ulsrud. :)

Linn sa...

Fant tilfeldigvis bloggen din ved å søke på konservativ. Den var så fin :)

Glamourbibliotekaren sa...

Takk! :) og velkommen.

Populære innlegg