søndag, februar 22, 2009

Glamourbibliotekarens oscarfunderinger


Jeg har sett de aller fleste filmene som har blitt nominerte for skuespillerprestasjoner, regi eller beste film - med unntak av tre-fire som enten ikke kom hit i tide, eller som ikke har hatt distribusjon i Norge. Dette er fast tradisjon - Oscarsesongen begynner den dagen filmene blir nominert, deretter følger fire uker med kino ca annenhver dag og av og til flere filmer på samme dag - og høydepunktet (og avslutningen) er naturligvis selve utdelingen. En lang våkenatt som resulterer i jetlag, bittesmå øyne og svimmelhet og døs dagen derpå. Moro! Og det blir naturligvis live-blogging for dere som av ulike grunner sitter oppe. Følg med!


Beste kvinnelige birolle:
Her har jeg egentlig ingen favoritt; jeg synes alle fem nominasjoner var velfortjente. Penelope Cruz var fyrrig og gal i "Vicky Cristina Barcelona", Amy Adams var uskyldig og godtroende nonne og lærer i "Doubt", Taraji P. Henson var omsorgsfull fostermor i "Benjamin Button", Viola Davis var kjempende mor i "Doubt", og Marisa Tomei var en svært viktig støttespiller i "The Wrestler", hun spilte veldig godt.


Beste mannlige birolle:
Man bør ikke sette penger på at Heath Ledger ikke vinner, hvis man skal tolke Golden Globe og Bafta. Han var knakende god som The Joker i "The Dark Knight", virkelig. Robert Downey Jr var totalt 100% in character som afroamerikaner både på og av settet i "Tropic Thunder", i rollen som en karakterskuespiller som går litt vel langt. Philip Seymour Hoffman var litt halv-ekkel prest i "Doubt", men vi fikk aldri vite om han virkelig var ekkel eller ikke. Han avslørte seg ikke. Josh Brolin var knallhard, frustrert og desperat i "Milk", og Michael Shannon var psykiatrisk pasient i "Revolutionary road" - og samtidig den eneste som virkelig så sannheten og gjennomskuet all fasade, til det ubehagelige. Jeg holder med alle fem!


Beste kvinnelige hovedrolle:
Takket være sene premierer ("The Reader"), manglende distribusjon ("Frozen River") og filmer som går straight to video ("Rachel Getting Married") + en rekke dårlige anmeldelser ("Changeling"), har jeg faktisk bare sett én av de nominerte - Meryl Streeps prestasjoner i "Doubt". Til gjengjeld: JA, hun fortjener prisen!! På den annen side er det Kate Winslet som er forhåndsfavoritten, og jeg tviler ikke et sekund på at det er velfortjent.


Beste mannlige hovedrolle:

Oooh, tricky. Sean Penn, en av mine yndlings-karakterskuespillere, overbeviste virkelig i rollen som Harvey Milk, den første åpne homofile politikeren i USA. Jeg var sikker på at denne ville bli min favoritt i denne klassen, og den er i allefall på en god nr. 2. Frank Langella gjorde en strålende jobb som Richard Nixon, selv om han utseendemessig lignet mer på Bresjnev... Brad Pitt spilte også helt ok, men han blekner helt i forhold til den som har seilet opp som min store favoritt: Mickey Rourke i "The Wrestler". Han var så ufattelig troverdig, han var så ekte, han fikk meg til å gråte. (Den femte, "The Visitor", har jeg dessverre ikke sett)


Beste film:

Jeg rakk å se fire av fem, og tre av dem er verdig denne prisen - men jeg tror det aller ALLER beste er om Slumdog Millionaire får den. Ingen kan gå uberørt ut av salen etter å ha sett den; den gir perspektiv. Den fortjener alle priser den kan få.


(Jeg skammer meg over å si at jeg ikke har sett noen av de nominerte for beste utenlandske ennå - men jeg har tenkt å se alle som har distribusjon i Norge i allefall.)

Her er Jenny B sine Oscar-spådommer!

7 kommentarer:

Jenny B sa...

Inspirerad av DIG, kära Glamourbibliotekare, har jag också försökt att se så många som möjligt av alla Oscarsnominerade filmer. Vilket härligt uppdrag! Jag har delvis andra favoriter än du, men i vilket fall som helst så kommer det att bli mycket mer intressant att höra vilka vinnarna är, nu när jag har ett hum om deras kvalitet. Även om jag inte orkar vara vaken hela natten, skall det bli spännande att höra vilka som får priserna!

Anonym sa...

Bra gjort!:D
Waltz of Bashir ruller på kino nå. Gleder meg til å se den!

Anonym sa...

Jeg er enig med deg i Mickey Rourke i the Wrestler:_) Jeg har fått sett disse Oscar-filmene: Vicky Christina Barcelona, The Wrestler, Rachel Getting Married, Milk, Frost-Nixon, Slumdog Millionaire, The Reader; Benjamin Button, Doubt, The Dark Knight, Doubt.
Jeg håper derfor på følgende Oscar-vinnere:
Beste kv. hovedrolle: Kate Winslet, The Reader - uten tvil! Denne kjenner jeg er nok min viktigste i år, fenomenalt godt spilt - men Meryl Streep for innsatsen i Doubt vil være et greit plaster på såret.
Best m. hovedrolle: Mickey Rourke, The Wrestler. Sean Penn kan også vinne denne uten at jeg blir aaltfor sur;-)
Beste kv. birolle: Penelope Cruz, Vicky Christina Barcelona. I år er det Penelopes tur, endelig! Men i denne klassen blir jeg like glad om Taraji P. Henson vinner for Benjamin Button. Viola Davis eller Amy Adams for Doubt, er også godtatt. Marisa Tomei gjorde det også bra i The Wrestler, men ikke så bra at hun bør ta Oscaren fra disse andre damene, synes jeg.
Beste ma. birolle: her troor jeg at Heath Ledger vinner, og jeg troor at jeg heier ham her...elelr kanskje Josh Brolin for Milk? Michael Shannon var heller ikke dum i Revolutionary Road.
Beste film: jeg håper , mot alle andres ønsker tror jeg, på The Reader her. Men jeg tror at Slumdog millionaire kommer til å vinne:-) Frost-Nixon her synes jeg blir litt verden opp ned på hodet.
Beste regi: her håper jeg på Slumdog Millionaire.
Uansett hvem som vinner: åå, så gøy og glamorøst det er med Oscarutdeling! :-)
Til slutt et lite (men viktig) spørsmål til deg, Glamourbibliotekaren: hvordan får du sett Oscar live i natt, siden de norske tv-kanalene ikke sender utdelingen?

rikke sa...

Hei!
Takk for fine Oscarvurderinger. Jeg har ikke rukket å se så mange ennå, men er i hvert fall villig til å vedde en tier på at Mickey Rourke får en velfortjent pris i natt.

Men jeg lurer på hvor du skal se selve utdelingen - har du en mystisk tv-kanal oss vanlige dødelige ikke har? Eller har de tradisjonelle kanalene endelig tatt til fornuften??

Anonym sa...

Kjære glamourbibliotekar, hvis du kan anbefale èn Oscar-film jeg bør se i kveld, hvilken burde det være? Jeg står egentlig mellom The Wrestler, Slumdog Millionaire og Milk, har sett Frost/Nixon og Revolutionary Road. Har ikke så ekstremt lyst å se Benjamin Button av en eller annen grunn.

Elledille sa...

Er enig i dine gjetninger til vinnere, jeg tror og håper spesielt på Slumdog Millionaire som beste film og Mickey Rourke som beste mannlige hovedrolle. En annen film, som jeg ikke ser står nevnt her, er dokumentaren Man on Wire, som er en av de nominerte til prisen for beste dokumentarfilm. Det er en helt fantastisk film, spennende og morsom, som har begynt nå på kino og som alle burde se!

Glamourbibliotekaren sa...

JennyB: Ja, det er herlig med oscarsesong!

Regina Paulina: Ja, jeg også.

Leila&Rikke: Sky via livesport247 (med VLC-player).

Kristina: Beklager, fikk ikke lest kommentaren din før nå! Uansett hvilken av de tre du valgte, ble det nok bra! :)

Elledille: Ja, gleder meg til å se den.

Populære innlegg