torsdag, november 19, 2009

Reprise: Glamourbibliotekaren snakker penger og forbruk

Nå begynner julestria å nærme seg, så jeg tenker det er på sin plass å ta en ønskereprise fra i fjor - nemlig "Glamourbibliotekaren snakker penger og forbruk":



Yippeee! I'm RICH!!



Økonomien er ustabil og renta går opp. Island går konk. Børsen stuper. Jeg antar dette vil påvirke flere av oss - så nå gjelder det å tenke litt forbruk. Eller mer spesifikt: Å få forbruket ned. Noen mener kanskje vi bør fortsette å shoppe som galninger for å holde hjula i gang, men det argumentet kjøper jeg ikke.. (hehe)

Istedet for å heve pekefingeren, har jeg i dag tenkt å komme med noen tips. Ikke sånn "bytt mobilabonnement" osv, det får andre ta seg av. Men å la være å bruke masse penger er slett ikke vanskelig. Også blir man så fornøyd og stolt av seg selv. (I tillegg kommer man i bedre form av disse tipsene - slettes ikke dumt det heller)



  • Å møte venner på kafé er veldig koselig, men å invitere hjem er enda koseligere! Særlig om man baker noe i tillegg. Billigere er det også, totalt sett. Morsommere. Og man kan bestemme bakgrunnsmusikken selv, og slipper Katie Melua omatt og omatt.
  • Alternativt: Gå en tur med en god venn. Frisk luft, naturopplevelse, koselig.
  • Å gå til jobb burde alle klare som bor 45 minutters gange (eller mindre) unna jobben. Det er gratis trim, man våkner ordentlig, man kan høre på musikk eller podcaster eller radio, og man slipper å stå trangt på en buss i rushtrafikken. Finn alternative ruter, kanskje er det noen koselige gater på veien som man sjelden går i. Roser på kinn når man kommer fram til jobb istedet for rynkede øyenbryn pga irritasjon over medpassasjerer... Sykle kan man også gjøre, og da kan man til og med bo enda lenger unna.
  • Utnytt floraen av tv-kanaler alle etterhvert har - det går mange bra filmer, og følg med i programoversikten for å programmere opptak av de man ikke får sett der og da. Kanskje behøver man ikke å kjøpe masse dvder som man allikevel bare ser én gang, og som i ettertid bare tar opp plass i hylla og er til irritasjon. De kommer på tv før eller senere. Så kan man arrangere filmkveld for venner, slukke lyset, spise popcorn og ha det moro.
  • Som bibliotekar vil jeg jo naturligvis også minne om bibliotekene... jeg liker helst å eie bøker selv, men man skal ikke glemme at bibliotekene har ALT - eller kan i det minste skaffe det. Noen biblioteker har også godt utvalg av både musikk og filmer. Og jeg må jo innrømme at flere av mine egne bøker står og samler støv. Ikke er de lest, ikke kommer de til å bli lest. Ergo....
  • Gå løs på bokhylla di og les nettopp de bøkene du ikke har lest!
  • Utveksling av vennetjenester skal man ikke kimse av. Noen er flinke til å lappe sykkeldekk, andre er flinke til å passe barn.
  • Man kan f.eks. låne plater av hverandre og legge inn på iPoden sin... Og man kan låne bøker og filmer av hverandre.
  • Storhanding har virkelig noe for seg. Handler man sjeldnere, kjøper man ikke alle de smågreiene som virker fristende der og da. Planlegging av måltider kan være moro, gå løs på kokebøkene (jeg vet dere har mange!) og prøv nye retter. Planlegg sånn at grønnsakene man kjøper inn, kan brukes til flere retter samme uke før de blir dårlige. Sørg for å ha basismat i skapet, og bruk alt du kjøper utenom. Så slipper du å kaste ekle og udefinerbare ting i kjøleskapet så ofte..
  • Bak brød! Mye bedre og billigere enn de kjedelige greiene på Ica. Bland mel og korn av hjertets lyst, bruk kokebøker og finn oppskrifter på nettet og lær av deres eldre slektninger.
  • Vel er det morsomt å reise langt når man har ferie, bruke mye penger, og valutaen har jo vært ganske gunstig en periode nå - men en av de koseligste feriene jeg husker er rett og slett telttur i Norge. Berg og dal og fjell og fjord og telt og sykkel på taket og primus i bagasjerommet og Donaldlesing.
  • Har du først kjøpt medlemskap på et treningssenter, bruk det. Kom i form.
  • Utnytt at noen av teatrene har siste-liten-billetter! De selges en-to timer før forestilling, og det er absolutt penger å spare.
  • Innse at du ikke blir lykkeligere av å dra kortet i hver eneste butikk du går forbi, selv om det står SALG på store oransje plakater i vinduet.
  • Gå på loppis. Sesongen er ikke over ennå. Det er ikke grenser for hva man kan finne av møbler, klær, kjøkkenutstyr, BØKER ikke minst. Men ikke kjøp alt mulig skrot som du egentlig ikke vil ha, det er det jo ikke noe poeng i. Isåfall kan du gi det bort til et trengende skolekorps neste sesong.
  • Ta en stor opprydning i hus og hjem og gi bort alt du ikke behøver til Fretex eller loppis. Se på alt du har, alt som tar plass og som du har kjøpt oppgjennom årene og tenk "haha, hvordan kunne jeg tro at det var på tide med en real shoppingtur? Quite the opposite!!" . Husk denne opprydningen neste gang du har lyst til å kjøpe noe du vet du egentlig ikke trenger. Noen av oss må kanskje utsette kjøp av større leiligheter en tid, og da gjelder det jo samtidig å ikke fylle opp den leiligheten man har. Mantra: "TRENGER JEG EGENTLIG DENNE?"
  • Kjøp bare ting/klær du blir helt forelsket i. Og for å være helt sikker - gå hjem, sov på det noen netter, og hvis du fremdeles har varme følelser, gå tilbake og se om tingen var sånn som du husket den. Og gjenta mantraet.

Kommer man forbi shoppingsuget, får man større fred med seg selv. Trust me. Så kan man heller spare til noe man virkelig vil ha. Eller velge kvalitet foran kvantitet - noe som jo stort sett blir litt dyrere. Men hvis man vet med seg selv at man ikke har kjøpt fjorten topper på Gina Tricot den siste måneden, trenger man jo ikke å ha dårlig samvittighet om man bruker litt mer penger på noe man virkelig har lyst på og som kommer til å bli mye brukt.

Dessuten er det jo morsommere å ha litt færre ting, men til gjengjeld ting man er glad i og har minner fra. En fin klassisk skinnveske fra en reise til Firenze er for meg hundre ganger bedre enn tjue trendy og mer kortlivede vesker fra Zara... på samme måte som et par øredobber fra et lite marked i Paris er hundre ganger bedre enn tjue par fra H&M. Sånn er det nok ikke for alle, men det skader ikke å tenke litt over det. Man bør på en måte ikke knytte seg for sterkt til ting, men samtidig er det bedre å ha et "forhold" til tingene sine enn å gå bananas i enhver butikk som lokker med salg. Det er ikke mengden som teller.

Dessuten er det et poeng å lære seg å se vakre ting uten å tenke "den må jeg ha!" - noe dere får trening i her i bloggen.. Man kan la seg inspirere i mange retninger av å se en flott kjole.


Jeg har skrevet en del om dette før - se f.eks. her. Eller her, i forbindelse med julegaver osv i fjor. Og her er min guide til rydding av klesskap.


Også er det dette med "Fordi du fortjener det" - et slagord som liksom skal rettferdiggjøre alle innkjøp man gjør, samme hvor mye eller lite man behøver denne tingen. Kanskje man skal heller tenke at man kan belønne seg selv med hyggelige opplevelser, sosialt samvær med venner, en lesestund i ro og fred. Å tenke "jippi, nå har jeg vært flink, jeg fortjener en ny foundation fra Loreal" er uansett litt underlig etter min mening, men reklamebransjen og de store konsernene forsøker så godt de kan å banke det inn i hodene våre. Å ha shopping som hobby er skremmende akseptert i vårt overflodssamfunn.


(Og klarer du ikke å slutte å shoppe, husk at du kan selge ting også. På finn.no eller ebay.com er det helt sikkert en eller annen som vil kjøpe det du selv ikke vil ha lenger. Det er bedre å sende det videre enn å la det ligge inni et mørkt skap i årevis.)

11 kommentarer:

glamouringeniøren sa...

Takk for påminnelsen! Den passet bra og jeg kan ikke bli mer enig! Har faktisk selv akkurat tatt en ny finpuss på månedsbudsjettet mitt og skal være nøye med hvor jeg plasserer pengene mine. Det må jeg skal jeg få det huset på landet en gang :)

Kvalitet over kvantitet er mitt motto, jeg har aldri satt min fot inne i en GinaTricot og kan kanskje bli sett på som litt "posh" med Hermes silkeskjerf rundt halsen. Men jeg sparte lenge til det, og det kommer jeg til å ha resten av livet.

Jeg tar heller 1 pen bukse, 1 pen skjorte og ett pent sjal enn 20 partytopper fra GinaTricot any day :)

Annie sa...

Tusen takk for nok et ypperlig innlegg! Deilig å få informasjon som er av litt annen karakter enn "kjøp kjøp kjøp!"-maset...

Annie sa...

Jeg liker forresten bloggen din veldig godt, og har fulgt den lenge uten å si noe. Så derfor: takk for fine og inspirerende inputs, enten det gjelder musikk, litteratur eller klær! Du lyser opp i hverdagen :)

Anonym sa...

Jeg synes det er flott at du minner oss på dette. Spesielt nå som det er jul, og veldig lett å bli revet med av kjøpepress, gavepress, reklamekataloger som sniker seg med i avisen (selv om man har "Reklame, nei takk"-klistremerke på postkassa), blogger med fine bilder av lekre ting, flotte utstillingsvinduer osv.
Har tidligere plukket opp flere tips, og jeg blir flinkere for hver gang du minner oss om det. :)
Jeg tror også vi blir litt lykkeligere hvis vi klarer å dra fokuset vekk fra ting, og heller fokusere på små gleder (som du minner oss om at finnes rundt oss hele tiden, vi må bare få øynene opp) og hyggelige opplevelser.

Anonym sa...

Word! Som kidsa sier. Å lese dette innlegget var som å komme inn i en oase av forbruksfrihet. Zen. Skal prøve å holde meg der :)

Nanne sa...

Så enig, så enig! Du er så flink til å sette fingeren på disse tingene, som lavere forbruk og det å finne gleden i "de små ting" :) Tror vi alle har godt av å bli minnet på dette iblant!

Kaisa sa...

Like enig i år som i fjor!
Praksis er det innimellom værre med, men det er lenge mellom hver gang jeg kjøper tant og fjas. ;)

Camilla Simone sa...

Er så ufattelig bra at du skriver sånn innlegg. I år har jeg f.eks tenkt å bruke aviser som innpakking av julegave, etter inspriasjon fra deg i fjor.

Lykkligst i livet mitt var jeg da jeg hadde minst.

koristen sa...

Veldig bra innlegg igjen, Glamourbibliotekar! Jeg vil gjerne gi bort hyggelige, nyttige, fine, ikke-for-dyre julegaver og leser alle tips med glede. Også liker jeg julemesser. Ikke sånne masete som på Rådhusplassen i Oslo(den blir aldri som Tivoli i København uansett hvor mye den prøver), men sånne små, koselige i sanitetsforeninger og eldresentre og der hvor folk har slått seg sammen for å selge selvproduserte varer. Dreide treboller for eksempel, fine å se på, nyttige og deilige å ta på :-) Også blir de gjerne solgt av blide, eldre "gubber" som blir enda blidere når jeg står og sikler over varene deres. Og julebakst som jeg ikke har tid til å bake selv, på "min" julemesse kan jeg kjøpe små porsjoner av gode, hjemmelagde kaker av muntre pensjonistdamer. Favoritten er sånne tynne, brune med smak av krydder, og nå ble jeg sulten igjen...

Glamourbibliotekaren sa...

Sommertid: Tenk så trist å ha juleshoppinggjeld med skyhøy rente til langt uti august..

Glamouringeniøren: Budsjett.. du sier noe. Må bli flinkere der :)

Annie: Ja, det er nok stress der ute, vi får roe litt ned her i bloggen i det minste. Og tusen takk for hyggelige ord! :)

Fair: Helt klart, fokus vekk fra ting, eller i allefall at man bare kjøper de tingene man *virkelig* vil ha. Ellers blir de jo bare liggende ubrukt i en skuff.

Slikejenter: Zen, det kan jeg like :)

Nanne: Ja, vi får ta en årlig reprise, ekstra viktig på denne tiden av året.

Kaisa: Det er så mye ræl i butikkene nå at det er faktisk ganske lett å holde seg unna å kjøpe noe! :D Jeg hadde et litt angstfylt møte med en interiørbutikk i dag..

Frøken Fryd: Du får velge noen avissider med litt hyggelige artikler da :) Bokanmeldelser!

Koristen: Genialt! Julemesse på eldresenter, det har jeg ikke tenkt på! Husker vi var på julemesser på menighetshuset da jeg var liten, og jeg fikk en blå skjeløyd frotté-katt.

Dictuzina sa...

Som om jeg skulle sagt det selv :) Denne julen strikker jeg sjerf til alle venninne mine. Det er så givende og mens jeg strikker tenker jeg på dem mens jeg koser meg meg stearinlys. Neste jul får jeg finne på noe annet å lage. Og ja, det hjelper ikke fananskrisen å shoppe mer. Det er alt for mye penger i sirkulasjon i forhold til det landet produserer. Inflasjon skjer når nye penger blir trykt uten tilsvarende verdier. Økonomi og penger er vanskelig å forstå, særlig hvis en bare stoler på politikerene. Det er ikke alltid det de sier er riktig. Jeg tror problemet i fanskrisa ligger dypere :) Det er fint å se at det er noen som tenker lengere enn til nesa :)

Populære innlegg