søndag, mars 21, 2010

Dagens bursdagsbarn!


Vår kjære venn Johann Sebastian fyller 325 år i dag! En fin alder, måtte han leve lenge, lenge!

Bach kom fra en stor musikerslekt, og i sin samtid var han nok ganske kjent som organist og kantor - men som komponist ble han glemt etter sin død. Ingen minnesmerker, ingen gravstein, ingen verker ble oppført - inntil noen begynte å forske litt mange mange år senere. Selveste Felix Mendelssohn gravde fram og framførte Matteuspasjonen i 1829, hundre år etter at Bach skrev den. Og dermed fikk han sin velfortjente renessanse, og etterhvert også posisjonen som den aller største - Fader Bach.

Noe av det vakreste han har skrevet, er nettopp fra Matteuspasjonen. Altarien "Erbarme dich" synges her av Magdalena Kozená.



Dobbeltkonserten i d-moll for to fioliner er også blant mine favoritter - her med Andrew Manze og Rachel Podger:


Og her er fransk suite nr. 1 i d-moll, min favoritt blant Bachs klaververker:



Til slutt: åpningskoret i Matteuspasjonen, sunget av én solist pr stemme under ledelse av Paul McCreesh (jeg har skrevet mer om denne versjonen i musikkbloggen):





Gratulerer med dagen!!!


10 kommentarer:

Smake sa...

Då eg var i Lübeck i fjor fekk eg høyre ei fin historie i die Marienkirche. Buxtehude var organist i denne kyrkja men i 1705 såg dei seg nødde til å lyse ut ny organist som kunne fylle Buxtehude sin plass, då han var blitt gammal og grå. Mange unge menn søkte freistnaden, men ingen klarte å imponere nok.

Så ein stormfull kveld kom ein ung mann inn i kyrkja medan Buxtehude sat og øvde på orgelet. Den unge mannen hadde gått 400 km frå Arnstadt, med eit einaste ynskje om å få høyre Buxtehude spele. Buxtehude spelte så vakkert at den unge mannen etter kvart gjekk om til orgelet for å vise sitt åsyn. Den gamle og den unge vart sitjande og preike og etter kvart spurte Buxtehude om ikkje den unge mannen hadde lyst å spele litt. Den unge mannen sette seg ned og spela så vakkert at Buxtehude vart heilt overvelda. Buxtehude vart forferdeleg nysjerrig på kven denne talentfulle unge mannen var. Då han spurte, svara den unge mannen med å spele fire tonar.... B-A-C-H.

Etter dette vart Bach ansatt som ny organist i Marienkirche. Det var einaste ei hake ved jobben. I tradisjon tru, skulle den nye organisten overta enka etter den gamle. (Heldigvis) hadde kona til Buxtehude døydd før han, men til gjengjeld hadde dei ei ugift dotter, som var mange tiår eldre enn Bach. Då Bach hadde litt vanskeleg for å innrette seg dette (han var allereie frykteleg forelska i kusina si, Maria, som skulle bli han første kone), braut han opp og reiste vidare.

Akeleiedamen sa...

"Erbarme dich" er vel noe av det vakreste som er laget - av noen. TAkk for en vakker start på søndagen.

Alt godt sa...

Erbarme dich høyrde eg første gong med Ekseption, det underlege nederlandske bandet leia av Rick van den Linden som popifiserte klassisk musikk på seksti- og syttitalet. Fint og rart.

Glamourbibliotekaren sa...

Smake: Ja, haha, det der er en fin historie. Jeg har faktisk laget tegneserie av den en gang - og den stakkars datteren til Buxtehude ble både tannløs og skjeggete i min penn :) Kirkegjengerne i Arnstadt fikk nok nyte godt av hans tremåneders opphold i Lübeck; jeg tror han lærte mye av Buxtehude og ble svært inspirert til å utforske orgelets muligheter i enda større grad.

Akeleiedamen: My pleasure! :)

Alt godt: Ja, de gjorde mye Bach!

Anna Lovinda sa...

Takk for påminnelsen! Orgelets stedatter har nå åpnet Spotify og lytter til de verkene jeg en gang kunne avspille egenhendig med bravur (!). :-D
F.eks Canzona i d-moll, BWV 588. Flotte saker!
Hmmm, hvor ble disse ferdighetene av?
På havets bund, kanskje? ;-D

Glamourbibliotekaren sa...

Du får plukke frem orgelet igjen :) Jeg har en boks med samtlige Bach-verker for orgel, mektige saker.

Kristin H sa...

Herlig musikk en søndags morgen i New York:)

Anonym sa...

Tenk i dag, på Maria budskapsdag, eller Marimesse, på bursdagen til Bach, han som skrev Magnificat( Marias lovsang),- å være fransk skiløper med stort hell i sporet,og hete av av alt " Manificat"!
Det går nesten rundt for meg....

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg fikk Bachs Magnificat på hjernen hver eneste gang de nevnte navnet hans under OL!! Altså Manificat.

Anna Lovinda sa...

He, he ja jeg har visst forlagt det orgelet en plass. Hmmm, la meg se, det er vel ikke det som stikker frem under sofaen der?
Nei, det var visst bare støvsuger-røret. Nesten like lite brukt det også! ;-D

Populære innlegg