onsdag, august 18, 2010

Helt otroligt, Lotta / Merri Vik. [Stockholm] : Wahlströms, 1989. - 151 s.


Jeg antar noen av dere var med i Tuppen & Lillemor-klubben på 80-tallet? En litt rar klubb der man mottok pakker en gang i måneden (eller var det annenhver?), med et par ungpikebøker og noe småtterier av varierende kvalitet. Bøkene var også av varierende kvalitet, med en overvekt av amerikanske tenåringsbøker som Sweet Valley High (som senere ble tv-serie), Barnevaktklubben (litt kjedelige), sekstitallsbøkene "Tretten", "Fjorten år" og "Femten år - og nesten voksen" (disse likte jeg), bøkene om stesøstrene Paige og Cora (Cora samlet på små parfymeflasker i en liten kurv på kommoden sin - det la selvfølgelig jeg merke til, selv om jeg likte Paige best) - og de morsomste: Lotte-bøkene. Eller Lotta, som hun egentlig heter. Lotta er en frisk svensk ungpike med godt humør og mye humor, som driver læreren sin til vanvidd, blir holdt noenlunde i sjakk av sin mer pragmatiske venninne Giggi, men som stadig kommer ut for de rareste ting. Og som er dødelig forelsket i den noen år eldre Paul. Dette er rett og slett en sunn og trygg serie av bøker for unge piker, skrevet mellom 1958 og 1989, som fint kan anbefales den dag i dag. De var jo allerede "gamle" da jeg leste dem på slutten av åttitallet, så de kan etter min mening regnes som tidløse. Lotta-bøkene har definert mitt romantiske syn på sommer - et landsted i en hage, morelltre med benk under, frokost på kjøkkentrappa, dansemoro på pensjonatet og grusete veier å sykle langs.

I Fiskebäckskil kom jeg over en bitteliten butikk med bruktbøker, og der dukket den aller siste Lotta-boken opp. Denne hadde jeg ikke lest før. Her er Lotta litt eldre, gift med Paul - og får jobb i et bokforlag. For fem kroner ble boka mi, og jeg leste den delvis på pensjonatet vi bodde på - og delvis hjemme i hengekøya min siste sommerferiedag.


(nå kom jeg plutselig på bøkene om de tre jentene Dana, Faith og Shelley som gikk på internatskole i New England - "Trekløveret" het serien på norsk, "Girls of Canby Hall" originalt)

16 kommentarer:

Jenny B sa...

Åh, vad jag älskade Lotta-böckerna när jag läste dem, på 80-talet jag också. Några få detaljer kändes som sextiotal, men det fanns ju så mycket annat att känna igen sig i och skratta åt!

Mette sa...

Åh, så gøy å høre at flere har lest Trekløveret! Jeg elsket de bøkene, men har aldri klart å finne dem igjen. Tror ikke jeg fikk lest alle heller. Håper på å snuble over hele serien en dag!

Ine sa...

Er det den klubben som ble forkorta til TL-klubben? Jeg har alltid trodd det sto for Topp Lesning-klubben! Uansett, jeg var medlem - og det på nittitallet. Jeg husker bare Sweet Valley High, og at jeg angra på at jeg meldte meg ut av Penny-klubben, for hest var jo bedre enn gutter. Stallgjengen var egentlig mer min greie. Men Lotta-bøkene høres trivelige ut :)

Cathrine sa...

Å! Canby-hall! Har hele serien hjemme hos mor&far!

Glamourbibliotekaren sa...

Jenny B: Ja - Noen smågreier gjorde at jeg forstod at bøkene var skrevet noen tiår før 80-tallet (kanskje når hun kledte seg i skjørt og bluse..?) - men det gjorde ingenting!

Mette: De må jo finnes et eller annet sted! Du får saumfare loppisene til høsten.

Ine: Ja, den ble kalt TL-klubben, det hadde liksom ikke noe med Tuppen og Lillemor-bladene å gjøre annet enn at man meldte seg inn via dem. Kanskje Topp Lesning var en undertittel?

Cathrine: Jeg har noen av dem også - kjøpte dem på samvirkelaget på mitt hjemsted i gamle dager! De stod i bladhylla husker jeg!

Anette sa...

Åh, nå fikk jeg nesten helt klump i halsen! TL - klubben var jo månedens høydepunkt! Alle bøkene står i hylla hjemme hos mamma og pappa, og nå tror jeg nesten jeg må hente dem og lese dem sammen med snuppa mi snart :) Klem fra Anette :)

Seema sa...

Aa! Jeg elsker Canby Hall - boekene! Har lest dem flere ganger!

slikejenter sa...

Jeg ELSKET Lotta-bøkene, slukte dem rå og holdt på å le meg i hjel av alle videverighetene hennes. Lurer på hvordan det ville vært å lese dem i dag - det er ikke alle barndomsfavoritter som tåler tidens tann (hadde nylig et skuffende gjensyn med Flashdance. musikken er fin, filmen - oh so crappy). Tror jeg leste trekløveret også. Men Lotta var favoritten, helt klart.

U9 sa...

Dette har jeg gått glipp av, gitt. Døtrene mine var med i TL-klubben rundt årtusenskiftet, men noen Lotta så vi aldri snurten av. Selv leste jeg Ina-serien på begynnelsen av 70-tallet, men kanskje jeg skulle forsøke å snoke opp denne Lotte? Morsomme bøker blir man vel aldri for gammel til å lese.

Stina P sa...

Åh Lotta och Giggi... Jag älskade dom, trots att jag är född tidigt 80-tal. Länsade antikvariaten och loppiasarna efter böckerna, och har nog nästan alla i förrådet. Och det finns ytterligare en Lotta-bok, som handlar om Lottas och Giggis döttrar... Ett olyckligt försök att sätta igång en ny evighetsserie tror jag.

Arnhild sa...

Det føles som om du har vært i bokhylla mi og kikket. Morsomt å finne ut at det finnes flere bøker om Lotte, jeg trodde at jeg hadde alle. Lurte jo litt på hvordan det skulle gå med henne videre når hun var sånt et rotehue av og til. Har Ina-bøkene liggende et sted, og nesten alle Canby-Hall. Det er ikke alle som får til å levere tilbake det de låner!
Apropos TL-klubben, så skrev jeg et brev til dem mens jeg var medlem. De hadde nemlig på et tidspunkt sagt at de skulle trykke opp noen gamle Tuppen og Lillemor blad og sende ut i medlemspakken. Så jeg lurte på om de ikke kom snart. Og fikk til svar at: joda, TL sto for Tuppen og Lillemor når klubben startet, men nå står det for Topp Lesning, og det blir ingen opptrykk av gamle blad. Litt synd for meg som har så mange fra 1980 til 1990, men veldig få fra før det.
Takk for turen ned memory-lane!

Glamourbibliotekaren sa...

Så morsomt at flere kjenner til de bøkene! Ikke overraskende dog - jeg tipper den klubben hadde ganske mange medlemmer.

millamor sa...

Å Trekløveret! Den serien likte jeg SÅ godt.
Takk for at du minnet meg på den. :-)

Og Ina-bøkene også U9, søsteren min heter Ina og hun fikk en bok hver jul... Hi hi.

Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren sa...

Vad trevligt att läsa ett inlägg om Lotta-böckerna ur norsk synvinkel. Vi vill gärna veta mer om hur intresset ser ut för dessa böcker i Norge.

Kommentar till Stina P: Liselott, Lottas dotter kom till eftersom så många ville veta hur det gick för Lotta och Giggi. Att koppla det till en önskan om en ny långserie verkar inte rimligt när man tittar till författarens ålder vid tillfället.

Hälsningar
Anna
Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren
www.estersallskap.se samt blogg

Ravienna sa...

Fant nettopp bloggen din da jeg søkte på TL-Klubben og bøker i google. Jeg lurte på om det var noen som husket en "serie" på 2 bøker i TL-Klubbens "spennende" bøker serie. De handlet om en jente som forelsket seg i en gutt som viste seg å være heks eller noe. Jeg har lenge tenkt på de bøkene, men klarer ikke å finne tittel på de. Lille bror eller søster til jenta får ett stempel på hånda som gjør at han/hun blir sykere og sykere etter hva jeg husker...

Glamourbibliotekaren sa...

Oi, dette tror jeg er etter min tid i TL-klubben. Vet ingenting om det, beklager!

Populære innlegg